Doktor Bondesons kabinett

Jan Bondeson skriver om apkvinno­r och fågelhövdade dvärgar, om s­kräcken för att bli levande begravd och om en pojke som stal drottning Viktorias underkläder. Han dyrkas av recensenter och läsare från N­agoya till New York – så varför är han så okänd i Sverige?

Med försiktig hand tar han ut Livius romerska historia, i en utgåva från 1554. Sedan den grekiske satirikern Lukianos samlade skrifter, tryckta 1563.

– Titta här ska du se, säger Jan Bondeson. Det här är en riktigt vacker en.

Vi står framför finhyllan i ett av de tio rummen i läkaren och författaren Jan Bondesons bastanta stenkåk i kuststaden Newport i södra Wales. De flesta av husets många väggar är täckta med böcker och detta är hyllan där han förvarar sina verkliga juveler, böcker från tiden precis efter tryckerikonstens införande. Jag håller varsamt i Lukianos bok, bläddrar sakta genom de månghundraåriga sidorna.

Annons

Jan Bondeson botaniserar vidare bland sina skatter. En volym med den berömda kirurgen och kuriosasamlaren John Hunters samlade verk, från sent 1700-tal, signerad av Oscar Wildes far. En bok om gikt, från tidigt 1800-tal. Sir Everard Homes föreläsningar i jämförande anatomi, i en praktutgåva från 1865.

– Här finns originalbeskrivningen av den tvåhövdade gossen från Bengalen, säger Jan Bondeson entusiastiskt. Det är en riktig raritet! Just denna är en gåva till talmannen i det brittiska parlamentet. Den kostade en slant. En rejäl slant får man säga.

Doktor Jan Bondeson, specialist på reumatologi och upphovsman till omkring 15 böcker i de mest egendomliga ämnen, fyller 50 i år. Han har mörkt hår, som envisas med att falla ner i p­annan och som han gång på gång lägger på plats igen med sin högerhand. Han är klädd i en något bylsig kavaj. På slaget bär han ett märke från en reumatism­kongress i Köpenhamn 2009. Han möter inte gärna min blick men pratar desto mer. Han visar, pekar och berättar. Om sina böcker, om sina böcker och om sina böcker.

– Här, säger han och vänder sig mot en annan del av rummet, är brottshyllan. Den har jag haft glädje av många gånger.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?