Ludwig Göransson delade hus med sex stycken stunt­ninjor innan han tjänat ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa sitt hus i Los Feliz.

En lirare äntrar ringen

Hur det gick till när en gitarrist från Linköping fick Sylvester Stallone att gråta.

Trumpeterna är snudd på militäriska. Med en tegelsten i vardera handen springer Sylvester Stallones Rocky över Philadelphias tågspår i en ljusgrå joggingdress. Snart smyger en 70-talsfunkig basslinga upp under blåset och den melodi som i andra scener är en melankolisk pianoslinga förvandlas till en triumfatorisk fanfar. Musiken växlar upp med stråkar och elgitarr när den trehövdade kören stämmer in med ett uppfordrande »Trying hard now …« till Rockys perfekt synkroniserade arm­hävningar i boxningsringen. Sedan kommer den: scenen alla för­knippar med Rocky. Till körens mässande »Gonna fly now« springer Stallone upp för konstmuseets trappor, sträcker upp armarna i luften och blickar ut över sin hemstad. Euforin är total.

Sylvester Stallone tillskrev Bill Contis legendariska filmmusik en betydande del av filmens framgångar och Gonna Fly Now fick en Oscarsnominering för bästa originallåt.

39 år senare ekade den i den då 30-årige Ludwig Göranssons bak­huvud där han satt i sin studio i ­Glendale en sen torsdagskväll i juni 2015. Det var tio år sedan han hade kommit till Los Angeles och han stod på gränsen till genombrottet. Hans bästa vän från filmskolan, Ryan Coogler, hade regisserat den sjunde Rockyfilmen Creed och ­Ludwig skulle göra musiken. Varken produktions­bolaget eller Ludwig var nöjda med hans första försök. Nu återstod mindre än ett dygn tills han skulle åka tillbaka till MGM Studios och spela upp sin andra version. Om det inte gick vägen den här gången kunde han förlora chansen att följa upp ett av filmhistoriens mest ikoniska musikspår.

Annons

 

Ludwig Göransson

Född: 1 september 1984

Bor: Los Feliz i Los Angeles


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?