Infiltratören

Simona Ahrnstedt är ­Sveriges enda romance­författare. Är världens mest hård­mallade litteratur­genre redo för svensk jämställdhet?

Sedan i dörren till Mariaplans bokhandel i Göteborg berättar föreståndarinnan att Magnus Härenstam inte kommer att dyka upp på kvällens författarträff.

– Han har ju en cancer som han brottas med.

På plats är istället journalisten som spök­skrivit Härenstams självbiografi, och duger inte det kan man få sina femtio kronor tillbaka. Ingen tycks välja det alternativet, salen en våning upp är fullsatt. Ett sjuttiotal besökare tar för sig av punchrullar, gelégrodor och Prosecco och slår sig ner på plaststolarna som glänser i den sjunkande majsolen.

Annons

Vid den provisoriska scenen lyfter kvällens andra huvudperson Simona Ahrnstedt sin mobiltelefon och knäpper ett par bilder till sin blogg. Strax därefter hälsar föreståndarinnan alla välkomna, beklagar återigen att Magnus Härenstam inte kunde komma och presenterar kvällens ­första talare:

– Simona Ahrnstedt, som precis har kommit med en efterlängtad uppföljare till En enda natt!

Publiken applåderar. Efter en kort presentation av sig själv berättar Simona att hon blev för­fattare först när hon var över 40 år gammal. Därefter säger hon att hon skriver i en genre som ­kallas för romance. Publiken ser oförstående ut. När Simona frågar hur många som har hört talas om genren sträcker endast en handfull av dem upp sina händer.

– Det är världens största genre, säger Simona. I den anglosaxiska världen är den dubbelt så stor som deckare. Böckerna ska innehålla en kärlekshistoria, och de ska sluta lyckligt. Slutar de olyckligt är det inte romance.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?