När fan blir gammal

Som frontman i hiphopgruppen Looptroop Rockers har han rappat om att skjuta snutar, uppmanat till stöld och förespråkat anarki. I dag studerar Mårten »Promoe« Edh juridik.

Solen som silas genom persiennerna bildar ett gallerliknande mönster på föreläsningssalens vägg. Det är en onsdag i november och ett fyrtiotal studenter på juristprogrammet vid Göteborgs universitet iakttar en lektor i arbetsrätt som projicerar pressklipp från den gångna veckan på en stor duk.

En debattartikel om inskränkningar i lagen om anställningsskydd. En nyhetsartikel om Annie Lööfs krav på Stefan Löfven.

– Är det någon annan som sett något i medierna som berör arbetsrätten?

Annons

Studenterna tittar upp från sina laptoppar. Majoriteten av dem ser ut att vara i 25-årsåldern och ger ett välvårdat intryck. Många bär skjorta, andra har finstickade tröjor.

På första raden sitter en 42-årig man som inte har klippt sig sedan 1995. Han har dreadlocks både på huvudet och i skägget och hans huvtröja pryds av orden »Looptroop Rockers«.

Om hiphopgruppens fans såg honom här skulle de förmodligen undra om han drev med dem. När Looptroop slog igenom under åren runt millennieskiftet gav de röst åt en generation som hoppade över spärrarna i tunnelbanan, klottrade på tåg och bemötte auktoriteter med ett uppsträckt långfinger. Gruppmedlemmarna refererade till sig själva som terrorister, rappade om polisiärt övervåld och om åklagare som fick erektion vid fällande dom.

Även om många av texterna var uppenbart överdrivna rådde det inga tvivel om att gruppens frontman Mårten »Promoe« Edh hade ett laddat förhållande till det svenska rättssystemet. Han refererade till sig själv som »tjuv« och uppmanade sina lyssnare att stjäla från »kapitalismens skrytbyggen«.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?