Sutip Austad

Med sämsta möjliga förutsättningar har Sutip Austad fått både sitt liv och sin bohuslänska blålera att blomstra. En rad svenska stjärnkockar gläds med henne.

Ekologiska odlare finns det många. Men bara en har råttsvansar till försäljning.

– Titta, visst är de söta?

Sutip Austad håller fram en skål med vatten och petar med fingret på en av »svansarna«. I änden på varje svans finns en knaprig »salladskapsel«. ­Produkten heter »Mix Rat Tail« och är en av säsongens nyheter från ­Austad gård i Spekeröd utanför ­Stenungsund.

Annons

Sutip, som kallar sig Thip »eftersom det ofta blir soptipp när svenskar ska uttala mitt namn«, har gjort sig känd i gourmetkretsar för att ­ständigt utveckla nya produkter. Så jag undrar förstås vad råttsvansarna är för något.

– De kommer från rädisan, förklarar hon. Jag lät den gå i blom. Då kan man äta stängeln och kapslarna som sallad.

En annan nyhet, som kommer senare i år, är »Red Rambo«. Den är »lite macho«, mer får jag inte veta. Men jag anar att det är något hon vidare­utvecklat från en ört hon redan har. ­Hennes filosofi är att ta vara på allting – när majsen inte blev fullt utvecklad ett år, sålde hon den som »majskolvar med handtag« för barn. Och kinakål och lök som går i blom slänger hon inte. Kålens blomma säljs i en liten ask för garnering under namnet »Yeetho«, och lökblomman blir tre olika produkter, bland annat »Thips special lök­blomma«.

Vi besöker Thip under en av årets första riktigt varma dagar. Klockan är tio och hennes sex växthus ligger som vita tjocka larver och dåsar i solen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?