Lisa Aschan

Med sin debutfilm Apflickorna blev ­regissören Lisa Aschan ett namn att räkna med. Nu använder hon sin ­makt­position till att göra en film som ska humanisera den svenska ­migrationsdebatten.

Mitt i ett industri­område i Märsta, där flygplan till och från Arlanda passerar med några minuters mellanrum, ligger en två våningar hög tegelbyggnad med diskreta skyltar från Migrationsverket.

Nu var det ett tag sedan regissören Lisa Aschan var här, men under två års tid besökte hon regelbundet den anonyma byggnaden som research inför sin nya film Det vita folket. I dag har vi egentligen inte fått tillstånd att komma in på Märstas förvar, men med blicken fäst rakt fram promenerar vi genom den kala receptionen och in på en av innergårdarna. Till höger om oss finns en liten lekplats med en rutschkana i plast, till vänster ett cirka fyra meter högt falurött plank. ­Brädorna sitter så tätt att det inte går att se igenom, men där bakom finns en rastgård.

– Du ser att ­staketet ändå inte är så högt, säger Lisa. Det är för att man ska kunna se lite över det när man befinner sig där inne – om man inte tror att det finns en chans att rymma blir man galen.

Annons

Hon pekar på fönstren i de om­givande ­längorna.

– Av samma anledning är det inte galler för fönstren, utan okrossbart glas.

Lisa Aschan tänkte egentligen att en annan film skulle bli uppföljaren till ­hennes succédebut Apflickorna, men en händelse på just det här förvaret fick henne att ändra plan. Hon leder mig mot en garage­dörr på utsidan av huset. Det är slussen, där polisen lämnar män­niskor för det som ­kallas »incheckning«. Lisa kikar in genom de små fönstren i porten.

– Kolla, där står till och med en polisbil.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?