100 revolvrar och en patriotisk vän

Skandiamannen: från udda figur till huvudmisstänkt. Läs fortsättningen av »Den osannolika mördaren«.

Att hitta en vapensamlare i Skandiamannens inre krets var en »åh fan«-upplevelse. Den gängse uppfattningen är att Palmeutredarna undersökt mer eller mindre alla relevanta revolvrar i landet, men redan Granskningskommissionen påpekade att kartläggningen varit bristfällig. Palmeutredningens pensionerade vapenexpert Sonny Björk kunde nu berätta att bland Stockholms vapensamlare hade man främst undersökt dem som tillhörde den nationella intresseföreningen. Stig Engströms vän hade han aldrig hört talas om.

Att rekonstruera ett vapeninnehav mer än 30 år bakåt i tiden kräver tillgång till polisens licensarkiv. Dyker det dessutom upp ett relevant vapen måste det granskas och provskjutas. Det är ingen uppgift för journalister, hur spännande den än må vara.

Det mest samvetsgranna var därför att berätta om vapensamlarens existens för Palmeutredarna. En utredare slog i registret för provskjutna revolvrar och där fanns han inte.

Annons

Genom fortsatta efterforskningar fick jag ett bättre grepp om samlingen, som även inrymt gevär, bajonetter, ammunition, uniformer och medaljer. Extra intressant blev det när en person nämnde att »amerikanska polisrevolvrar« utgjort ett av samlarens specialintressen. Kombinationen Magnumrevolvrar och metallbrytande ammunition använde amerikansk polis för att stoppa bilburna brottslingar genom att – i bästa fall – skjuta sönder motorerna. Det är den typ av vapen Palmeutredarna sökt efter under alla år.

Nu tog intresset fart på allvar inom Palmeutredningen, både för Stig Engström och vapensamlaren. Jag kallades till ett formellt förhör den 29 september och efter den dryga två timmar långa utfrågningen summerade en av utredarna:

– Vi har sagt som så, att om vi ska utreda det här så ska vi göra det ordentligt.

Därefter dröjde det inte länge innan utredarna hörde fler i fallet Skandiamannen: Stig Engströms exfru, vapensamlarens äldsta dotter och Skandias forna utredningsinspektör Per Häggström. De började också söka information hos olika myndigheter, som den militära underrättelsetjänsten Must.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?