Den här artikeln är en del av firandet av Filter #100.
Nej, ultraprocessad mat gör dig inte fet, sjuk och beroende.
Att vi människor äter alltmer industritillverkad mat påstås ha ökat förekomsten av cancer, hjärt-kärlsjukdom och psykisk sjukdom. En av den ultraprocessade matens största kritiker, virologen Chris van Tulleken, menar dessutom att maten är beroendeframkallande och att den som dricker cola »kissar ut sitt eget skelett«.
Men idén om snabb- och färdigmatens hälsofaror bygger på graverande feltolkningar av forskningen.
Din mobiltelefon ger dig varken cancer eller gör dig deprimerad.
Människor som säger sig lida av el- och strålningsöverkänslighetsfrågan vittnar om en rad olika symtom – allt från oroskänslor och huvudvärk till tinnitus och sår på huden. Dessutom påstås mobiltelefoner ha ökat förekomsten av hjärntumörer. De verkliga bovarna? Alarmistiska budskap och fultolkningar av statistik.
Skit i att oroa dig för dina tarmbakterier!
Författare, influerare och företag har i decennier försökt prångla på oss alltifrån självhjälpsböcker och kosttillskott till bajsanalyser, eftersom tarmfloran sägs kunna påverka sjukdomar som autism, hjärtsjukdom och cancer – till och med våra personligheter och beteenden. Det är – naturligtvis – skitsnack.
Byggnaden du bor eller jobbar i gör dig inte sjuk.
Massvis med människor upplever att deras hem, arbetsplatser eller skolor gör dem sjuka. Alltifrån mögel till partiklar från städprodukter och flyktiga ämnen i luften verkar leda till symtom som snuva, huvudvärk, andningsbesvär och trötthet. Mer sannolikt beror bekymren på att det är lättare att skylla på fastigheten än att ta tag i de verkliga problemen.
Du kan inte avgifta kroppen med juicer, teer och örtextrakt.
Detoxkurer i form av tepåsar som utlovar viktminskning och platt mage? Inte konstigt, när de innehåller laxermedel som annars används vid koloskopiundersökningar. Nyttiga juicedieter som gör dig piggare, friskare och snyggare? Om våra kroppar hade varit så lättpåverkade hade det faktiskt varit livsfarligt.
Bota depression med träning? Glöm det!
Budskapet att motion är ett lika bra botemedel mot depression som antidepressiva läkemedel har hamrats in av forskare och medier de senaste åren – och åtta av tio svenskar vill hellre ha träning än läkemedel på recept. Tyvärr är forskningen som visat på träningens medicinska förträfflighet i stort sett värdelös.
- Mer:
- Reportage