Foto: Jonas Eriksson

Apmannen

Sedan bonoboapan upptäcktes har forskare tävlat om att utforska denna vår närmaste släkting. Men i bonobons djungler i Kongo har tjuvjakten ökat så mycket att den gåtfulla arten snart hotas av utrotning. Svenske Jonas Eriksson bestämde sig för att sätta stopp för slakten, om det så skulle kosta honom livet.

När Jonas Eriksson kände lukten av eld och bränt kött tecknade han med handen åt sina medhjälpare att stanna. På andra sidan av en brun bäck såg de hur rök steg från en läger­eld framför två lövklädda hyddor. Ett moln av flugor cirklade över högar av torkade djurkroppar. Döda apor låg med krampaktigt knutna händer och ansiktsdragen stelnade i förvridna grimaser.

Hukande följde Jonas aktiviteten i tjuvjägarlägret genom det kompakta löv­verket. Det viktigaste var att få ett grepp om hur många jägarna var – och hur många skjutvapen de hade. Han såg tre personer röra sig utanför hyddan. Två av dem bar på varsin blanksliten AK47:a.

Jonas lade ifrån sig sin ryggsäck och såg på Venty, som var hans pålitligaste medhjälpare. Venty kunde bära tyngre än de flesta och hugga sig genom vegetation tät som en vägg med sin machete. Han klagade aldrig och kunde vara riktigt hotfull och elak om han ville – en egenskap som ofta kom väl till pass.

Annons

Venty nickade mot Jonas. Båda förstod vems läger de hittat. De hade letat efter None länge nu. Så länge att jakten utvecklats till en aggressiv och personlig fiendskap.

None var en av de största tjuvjägarna i de västra delarna av Salongas nationalpark i Kongo. Efter att allt fler tjuvjägare dykt upp i området de senaste åren hade antalet bonoboapor minskat kraftigt. För Jonas hade bonobon varit en del av livet, från barndomen till dess att han som vuxen biolog valt att specialisera sig på primater. Att stoppa tjuvjägare som None var nödvändigt för att hindra bonobon från att utrotas.

Ett år tidigare, precis före regn­perioden, hade de hittat ett av Nones läger medan tjuv­jägaren var ute på jakt. Innan Jonas och Venty gick därifrån tände de eld på hyddan och röktorkat kött för tusentals dollar.

När None återvände fann han att han saknade tak över huvudet och att flera veckors arbete gått upp i rök.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?