Klass 1–3 på Fagerviksskolan i Sorunda, 1987. Foto i collage: Marcus Haraldsson, Svenskt skolfoto

Regnskogens barn

30 år innan Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet startade en svensk lågstadieklass en global massrörelse som samlade in pengar för att rädda urskog på andra sidan jordklotet. Du kan inte ana vad som hände sen.

Detta är den första delen i ett tvådelat reportage om Barnens regnskog. Läs del två i Filter #86.

Fagerviksskolan i Sorunda bestod av två klasser lågstadiebarn och låg i en röd träbyggnad med vita knutar inbäddad i en djup gammal granskog några mil utanför Nynäshamn. Läraren Eha Kern brukade ta med barnen ut bland de gamla träden på lektionerna, hon tyckte det var lättare att undervisa där och barnen ställde en massa nyfikna frågor. De älskade skogen och tittade noga på spindlar, ormar och myror.

Eha Kern var engagerad i Globträdet, en stiftelse som kopplade ihop lärare, konstnärer, forskare och miljöexperter med barn och ungdomar för att diskutera frågor om framtiden. Hösten 1987 undervisade hon barnen på Fagerviksskolan om den tropiska regnskogen som hade ännu större träd än de invid skolgården. Regnskogen hade fler djur och växter än barnen kunde föreställa sig och de fick veta att en regnskogsyta stor som en fotbollsplan skövlades varje sekund. Fortsatte avverkningen i den takten skulle all regnskog vara borta inom några decennier.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #85 (28 mars 2022) och är skriven av .