Brf KPML(r)

Sedan 70-talet har de revolutionära kommunisternas inflytande minskat kraftigt över hela landet. Med undantag för ett bostadsområde i centrala Göteborg. Lägenhetsinnehavaren Mats Holm r­apporterar från Sveriges rödaste bostadsrättsförening.

En morgon hade någon tejpat upp ett flygblad i min port­uppgång. »Socialism eller Barbari« stod det med tjocka svarta bokstäver, följt av en uppmaning att komma till ett möte i bostadsrättsföreningens festlokal. Några veckor senare vajade den röda flaggan med hammaren och skäran utanför lokalen, där ett sjuttiotal personer trängdes. En man ställde sig upp och presenterade sig som »plåtslagare Ulf Nilsson«. Han sade att det finns mer än ett fel i mediebilden av vad som pågår i världen i dag, men att det här och nu fanns möjlighet att höra en sannare version. Med frasen »här kommer Bertil Kilner, en national­ekonom som vet vad han talar om« överlämnade Nilsson ordet till en välklädd man i övre medelåldern. 

Kilner inledde med att slå fast att »vi kommunister måste se igenom många lögner… Som lögnen i Grekland. Lögnen om att det grekiska folket varit så lata att man nu måste gå igenom en svältkur. Sådant ska vi alltså tro på, men att det är en global ekonomisk struktur som nu kollapsar inför våra ögon, att girigheten nu äter upp sig själv och all världens folk med det, det talar ingen om. Klockan för kapitalismen är slagen. Vi kommunister måste lägga oss i. Ni ska bli ambassadörer.«

Det var inte Kommunistiska partiets första möte i festlokalen. Tidigare har de ordnat diabildsvisning från Kubaresor, stödmöten för strejkande stålarbetare och politiska trubadurkvällar.

Annons

En partimedlem visade mig ett papper där det stod att alla möten var ett led i ett långsiktigt arbete för att bygga en organisation av revolutionärer som inser att kapitalismen står nära sitt sammanbrott.

Kommunistiska partiet hette fram till 2005 Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna), KPML(r). Även om man tagit bort den marxist-leninistiska och revolutionära varudeklarationen ur namnet, finns den kvar i det nya partiprogrammet, som slår fast att den borgerliga staten måste krossas och att revolutionen kräver att sympatisörerna är beredda att beväpna sig. I programmet lyfter man också fram Sovjetunionen under Stalins styre som ett ideal.

Kommunisterna har haft en stark ställning i husen som tillhör bostadsrättsföreningen ända sedan de byggdes. I mitten på 1960-talet fick kooperativa Riksbyggen uppdraget att ersätta de nedgångna gamla trä­husen på Masthugget med nya bostäder. Bygget blev ett av landets största, och en symbol för det starka samhälle som skulle utplåna fattig­dom och slum. När byggherren fick problem med finansieringen skrev den dåvarande bostadsministern Ingvar Carlsson en särskild förordning om statliga lån, öronmärkta för området.

Men när bygget stod färdigt 1972 gjorde oljekrisen och gröna vågen att bostadsrättsföreningen fick svårt att sälja lägenheterna, varpå Riks­byggen gjorde om dem till hyresrätter.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?