Clownen som försvann

Världens första biofilm om förintelsen spelades in i Sverige – och begravdes i ett arkiv. Var ämnet för kontroversiellt? En ny dokumentär söker svaret.

En dag ringer skådespelaren Jonas Bergström och berättar att han har ett tyskt filmteam på besök. Vi känner inte varandra, men jag vet förstås vem han är efter hans långa karriär på Dramaten. Bergström säger att tyskarna gör en dokumentär om filmen The Day the Clown Cried, inspelad 1972 och ännu osedd av publiken. Han lämnar över luren till filmmakaren Eric Friedler, som presenterar sig energiskt och säger att han bland annat gjort en dokumentär om piratradioskeppet Voice of Peace utanför Israel. Jag förstår varför han nämner just detta; jag har skrivit en bok om min pappa Jack och den svenska motsvarigheten Radio Nord, som skapade rubriker i början av 1960-talet.

Nu, berättar Friedler, är han i Sverige för att intervjua skådespelare som var med i den kanske mest berömda av alla ovisade filmer.

– Ja, säger jag, det är väl bra. Men det känns ganska meningslöst, eftersom regissören Jerry Lewis inte har velat prata om filmen på mer än 40 år.

Annons

– Herr Kotschack, säger Friedler, gissa var jag var för två månader sedan? I Las Vegas och intervjuade Jerry Lewis. I åtta timmar.

 

Jerry Lewis var en av de stora komiska stjärnorna inom amerikansk showbiz på 50- och 60-talet. Karriären startade i radio och flyttade över till TV och film. Tillsammans med den stilige sångaren Dean Martin gjorde Jerry Lewis 16 filmer mellan 1949 och 1956, varpå samarbetet upphörde eftersom Martin märkte att hans roller blev mindre och mindre. Lewis komik byggde på en pipig röst, grimaser och konstiga fall. En filmisk clown med fysiken och mimiken som grund, inte underfundiga repliker à la Woody Allen. Bakom den till synes enkla humorn fanns även en mycket kunnig filmarbetare, och under hela 60-talet undervisade Lewis i regi på UCLA i Los Angeles – bland hans elever fanns både Steven Spielberg och George Lucas.

Jerry Lewis var vid denna tid en stjärna både framför och bakom kameran. Men det handlade om komiska filmer, inget annat.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?