De orubbliga

»Jag trodde att alla skulle försöka leta efter en sanning eller rättvisa, men i det här fallet försökte man bara vinna ett mål.« Johan Böhms bror befann sig på den förlorande sidan. Och då är det kört – i alla fall i Sverige.

Johan Böhm satt vid datorn och arbetade när ett inslag på TV-nyheterna fick honom att titta upp. Bilden visade ett hus i Järfälla och reportern berättade att en kvinna hade fallit från sjunde våningen och omkommit. Johan fick en obehaglig känsla i magen – det såg ut som huset där brorsan bodde, på just sjunde våningen – och försökte ringa sin bror.

Johan hade inte träffat honom på ett par månader. Den sommaren hade brodern velat ha pengar och cigaretter, men Johan hade köpt mat istället. Han visste att en kvinna bodde i lägenheten och att också hon var alkoholiserad.

De artiklar Johan läste på nätet nästa dag berättade att en man som hade befunnit sig i lägenheten var skäligen misstänkt för mord. Deras mamma fick tag i polisen, som berättade att brodern Ari var häktad. De tog med sig Aris epilepsi­medicin och åkte till polisen i Järfälla, där de fick veta att Ari satt inlåst i Sollentuna. De försökte få häktespersonalen att ge Ari hans medicin men fick beskedet att »han har allt han behöver«.

Annons

Nästan två månader senare, på första rättegångsdagen, kunde Johan för första gången prata med sin bror. Han sökte upp honom i pausen och ställde den fråga han bar på:

»Vad har hänt, vad har du gjort? Om du har gjort det är det lika bra att erkänna.«

Ari svarade på sitt sedvanliga, släpiga vis:

»Ingenting.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?