Drömkåken

En grupp svenska formgivare kom på lösningen som kan förbättra livet för världens 51 miljoner flyktingar. Så varför jagar upprörda människor bort dem med automatgevär?

Gruset knastrar under hjulen när Johan Karlsson svänger in på den smala skogsvägen ett par mil utanför Enköping. I en barnstol i baksätet av den silverfärgade Volvon skumpar dagens lunch, en räksallad från Tempo i Grillby. Han har lämnat sina barn på förskolan den här morgonen, han försöker ta så mycket ansvar för dem som möjligt när han faktiskt är hemma i Sverige. Han befann sig på resande fot under nästan hälften av det gångna året. Och om ett par dagar ska han flyga till Beijing för att vara borta i tio dagar.

Det har varit några intensiva år med hans projekt Refugee Housing Unit. Och allt började egentligen här, mitt i skogen, i en liten by som heter Amnö.

Även för Johan började det i Amnö, hans föräldrahem ligger bara någon kilometer bort. Johan och hans fru Tina köpte gården – tre faluröda hus med utsikt över skog och gula fält – för några år sedan. De bodde till och med på den under sin dotters första levnadsår. Hon hade kolik, så de tyckte det var bättre att vara här än i en lägenhet i stan. De turades om att sova i det mindre huset, där de kunde vila upp sig, och pendlade in till studierna på Konstfack i Stockholm. Det enda som bryter idyllen är tre konstiga hus längst bort i trädgården: två i vit plast och ett täckt med omålade plankor. Johan skrattar när han kliver ur bilen.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #40 (24 september 2014) och är skriven av .