Bondvischan goes synth. Under tre intensiva veckor sveptes byar som Smedstorp, Gärsnäs och Brösarp tillbaka till 80-talet. Foto: Linnea Romeling

Så skapades världens första synthfilm

Efter fem år och två hjärtoperationer har regissören Patrik Blomberg Books livsprojekt äntligen premiär.

Från utsidan ser Olofsberg ut som vilken österlensk gård som helst. Först innanför tröskeln tar tidsresan fart. Det första som slår mig är doften av hårsprej. Bredvid kaffekokaren i köket ligger ett nummer av tidningen Okej med Madonna, Paul Young och Howard Jones på förstasidan, alla med stora, spretiga frisyrer. En yngre man passerar förbi. Han har en lång, svart lugg som hänger ner framför ögonen, skallen är rakad på sidorna. Klädseln går helt i svart och han klampar runt i tunga kängor, trots att det är 20 grader utomhus. Han ser verkligen ut som en synthare hämtad från 1980-talets mitt.

– Att vara i de här miljöerna gör ju nåt med en, säger Erik Svedberg-Zelman.

Han spelar huvudrollen Fredrik i Düsseldorf, Skåne som i korta drag handlar om en 19-åring som när en förhoppning om att synthmusiken ska vara biljetten bort från hålan där han bor. Väl framme vid avgörandets ögonblick – hans bands premiärspelning i byn – ställs allt på sin spets.

Det är Patrik Blomberg Books långfilmsdebut. Efter 35 omskrivningar av manus känner manusförfattaren och regissören sig redo att fånga allt på film. Mycket har ändrats längs vägen men inte att allt ska utspela sig just i den här miljön, med 80-talets synthkultur som fond.

Rekvisita ur Düsseldorf, Skåne. Ett nattygsbord med en radio, walkman och Okej-tidningar.
Tidstypiska prylar och hår som sprejats på plats blev vardag under inspelningen.
Synthkille med tuperat svart hår på scen där sminkören bättrar på.

– Vi har gjort gedigen research och det har faktiskt inte gjorts nån riktig synthfilm, säger Blomberg Book. Vare sig i Sverige eller utomlands. Att skapa en sån har varit en viktig drivkraft för mig.

 

Det har gått drygt två år sedan den där dagen då jag besökte Olofsberg. Düsseldorf, Skåne spelades in under tre intensiva veckor sensommaren 2021, i österlenska byar som Gärsnäs, Smedstorp, Brösarp och Bollerup. När jag nu hör av mig till Patrik Blomberg Book berättar han att han har ägnat tiden sedan inspelningen åt klippning – men också åt att läka sig själv efter sin andra stora hjärtoperation inom loppet av två år.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #96 (29 januari 2024) och är skriven av .