Elefanten i rummet

Den senaste månaden har en förlagschef och en illustratör fört ett medialt krig mot varandra om vem som äger upphovsrätten till de enormt ­populära figurerna Babblarna. Men konflikten väcker frågor som är betydligt djupare än så.

Småbarnsföräldrar plöjde sina barnvagnar genom lördagsmyllret i Mall of Scandinavia för att hinna fram i tid. De mest entusiastiska trängdes redan vid kanten av en cirkelformad scen som byggts upp på ett av våningsplanen. När klockan slog ett jublade de föräldrar och barn som samlats för att se Skandinaviens största galleria inviga sin nya Babblarna-lekplats.

Jippot inleddes med en modevisning, och snart skred barn ut på scenen hand i hand med vuxna ledsagare. De unga mannekängerna bar plagg med de färgglada figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo – en supergrupp som svenska dagisbarn har samma relation till som deras mor-och farföräldrar hade till The Beatles.

Till taktfasta applåder visade barnen upp byxor med Bobbo på rumpan, T-shirtar med Diddi på bröstet och leggings täckta av hela Babblarna-gänget. Föräldrarna i publiken tjoade, visslade och lyfte upp sina barn för att de skulle kunna se bättre.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #68 (20 maj 2019) och är skriven av .