»Människor bor ju på alla möjliga olika sätt i dag. I andra hand och inneboende och i tredje hand. Det är inte alla som gör en eftersändning av sin post. Då blir det så här«, säger Helene Rosang.

Ett fall för brevdetektiverna

Var hamnar de hundratusentals brev som varje år försvinner ­någonstans i Sverige?

Varje dag postas 20 miljoner försändelser i Sverige: myndighetspost och reklam, men även kärleksbrev, julkort och alla tänkbara prylar. Någon glömmer en mobilladdare hos en kompis i en annan stad och får den hemskickad i en jiffypåse. En annan köper ett klädesplagg över nätet, och en mormor skickar ett traditionsenligt gratulationskort med tillhörande lott till sitt barnbarn. De flesta försändelser levereras till sin rätta mottagare inom två dygn. Dock inte riktigt alla.

För tio år sedan gjorde polisen en husrannsakan hos en brevbärare i Lund och fann 38 kilo stulen post. Under två års tid hade han stulit tusentals brev, och öppnat kuverten i jakt på kontanter och värdecheckar. I januari 2016 störtade ett postflyg i Lapplandsfjällen, där sotiga och trasiga brev blev liggande bland vrakdelarna. Men merparten av alla brev som hamnar på avvägar gör det för att kuvertet av någon anledning saknar en komplett adress. Kanske har bläcket smetats ut av regnvatten, kanske har avsändarens handstil varit omöjlig att tyda. Kanske har adresslappen helt enkelt fallit av.

Som det där röda kuvertet som innehöll en fet bunt med japanska sedlar.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?