Varje dag postas 20 miljoner försändelser i Sverige: myndighetspost och reklam, men även kärleksbrev, julkort och alla tänkbara prylar. Någon glömmer en mobilladdare hos en kompis i en annan stad och får den hemskickad i en jiffypåse. En annan köper ett klädesplagg över nätet, och en mormor skickar ett traditionsenligt gratulationskort med tillhörande lott till sitt barnbarn. De flesta försändelser levereras till sin rätta mottagare inom två dygn. Dock inte riktigt alla.
För tio år sedan gjorde polisen en husrannsakan hos en brevbärare i Lund och fann 38 kilo stulen post. Under två års tid hade han stulit tusentals brev, och öppnat kuverten i jakt på kontanter och värdecheckar. I januari 2016 störtade ett postflyg i Lapplandsfjällen, där sotiga och trasiga brev blev liggande bland vrakdelarna. Men merparten av alla brev som hamnar på avvägar gör det för att kuvertet av någon anledning saknar en komplett adress. Kanske har bläcket smetats ut av regnvatten, kanske har avsändarens handstil varit omöjlig att tyda. Kanske har adresslappen helt enkelt fallit av.
Som det där röda kuvertet som innehöll en fet bunt med japanska sedlar.
I början av 2011 gick en man till ett valutakontor i en svensk stad och växlade in omkring 3 500 kronor. För det fick han 40 000 yen. Han lade pengarna i ett rött kuvert och klistrade på ett frimärke och en adresslapp med adressen till sin flickvän som befann sig i Japan. Sedan lade han det i brevlådan. Veckorna gick, och när hans flickvän förklarade att hon inte fått något brev ringde han till posten. De kunde inte göra något, det röda kuvertet hade lämnat landet, nu kunde det befinna sig var som helst i världen.
- Mer:
- Reportage