Foto: ZDF/Bernd Spauke

Från Sverige med kärlek

Bilden av Sverige som ett land i förfall sprids över världen, men en nation dyrkar fortfarande den blågula fanan: Tyskland. Vi åkte till en filminspelning i Norrköping för att förstå varför.

På First Camp Kolmården står ett tiotal vita släpvagnar på en gräsplätt intill en halvfull parkering. Här finns matvagn, garderob och loger för det femtiotal personer, majoriteten av dem tyskar, som jobbar med den sextonde säsongen av TV-produktionen Inga Lindström. Den senaste månadens temperaturer har varit de högsta sedan 1911, vilket märks tydligt på mängden kepsar och urdruckna vattenflaskor. Produktionsledaren Florian Nilson tar en kopp kaffe från matvagnen och stegar ut på gräsmattan.

– Jag hoppas verkligen att det kommer regn snart, säger han. Jag brukar inte säga så eftersom vi i princip alltid spelar in utomhus och är beroende av vädret. Det ska inte regna i Inga Lindström, solen skiner alltid. Men gräset kan inte vara brunt – det ger fel känsla.

Inga Lindström-produktionerna bygger på gränslös Sverigeromantik. Som i Arvet från Granlunda där ett kärlekspar råkar stöta ihop med varandra på en ödslig skogsväg vid en äng – hon på cykel, han på häst. Eller I kärlekens fotspår, där ett värdpar hälsar gästerna välkomna till sin rosa herrgård bärande på var sin killing medan ett tiotal barn dansar ringdans i bakgrunden.

Annons

Konceptet lanserades 2003 med filmen Sehnsucht nach Marielund (Längtan efter Marielund). Manusförfattaren Christiane Sadlo använde pseudonymen Inga Lindström – en referens till Anna i Bullerbyn, som heter Inga i den tyska översättningen. Namnet Lindström valde Sadlo eftersom det var »ett vanligt svenskt efternamn som även tyskar kan uttala«.

Längtan efter Marielund spelades in i Stockholmsområdet med tyska skådespelare som bar svenska namn. Sedan dess har produktionsbolaget Bavaria Films pumpat ur sig TV-filmer med titlar som Midsommaraftonsdröm, Postbåten i skärgården och Vilda hästar på Hillesund. Filmerna är fristående men går alla under samlingsnamnet Inga Lindström. Trots sitt svenskklingande namn har serien inte skapat så värst många rubriker här hemma.

– Vi försökte sälja in den till svensk TV, men de var inte intresserade, säger produktionsledaren Florian när vi promenerar över campingplatsen. Den skulle tydligen inte fungera så bra här.

»Det finns inget sex, inga brott, ingen politik i Inga Lindström. Alla är lyckliga.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?