Fritt villebråd

Svenska tidningar har bäst ­förutsättningar i världen att skriva vad de vill om landets kändisar. Så varför är de inte ännu råare?

Lotta Welinder, 66, var inte redo att sluta arbeta, så när en vän erbjöd henne en tjänst som redigerare på tidningen Se & Hör tackade hon ja. Welinder hade prövat det mesta under sitt yrkesliv som journalist: restaurangkritiker, sportreporter, kulturskribent, utrikeskorrespondent och, fram till pensionen, 21 år som ekonomireporter på Svenska Dagbladet.

– Men skvaller hade jag aldrig jobbat med, säger hon. Som reporter tyckte jag att det var kul att testa. Det var ett vikariat på ett halvår, till att börja med.

Lotta Welinders jobb var att redigera och omarbeta de texter som skulle publiceras i tidningen samt översätta engelska artiklar om spektakulära brott. Att skriva egna texter försökte hon däremot undvika så långt det gick.

Annons

– Det fanns vissa kändisar som man var beroende av för olika »Hemma hos«-varianter. Det var ju inte direkt superkändisar, men där var tonen väldigt snäll. Sedan fanns det andra som det ansågs fritt fram att bete sig hur som helst mot. I allmänhet ringde man dem aldrig, för de skulle bara slänga luren i örat på en. Dessutom var det ju dumt att kolla en god story, för då riskerade den att falla.

– Men mest vände jag mig mot arbetsmetoden som gick ut på att man tittade på bilder på morgonen, och sedan hittade på. Reportern fick veta: »Det ska handla om det här.« Sedan var det bara att fylla i, vinkeln gick inte att frångå.

Under ett morgonmöte sommaren 2011 diskuterade redaktionen vad som skulle hamna på nästa nummers omslag. När de tittade på bilder från kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande sade en redaktionsmedlem att Daniel Westling såg väldigt hängig ut, med trött blick och påsar under ögonen. Redaktionschefen gick igång, och eftersom de flesta reportrarna redan hade gått på semester fick Lotta Welinder i uppdrag att skriva om saken.

»Prins Daniel, däremot, anmälde via ombud Se & Hör till Allmänhetens pressombudsman.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?