Gammal mat: en kärlekshistoria

Hur långt efter bästföredatumet kan man äta mat utan att bli sjuk? Filters skribent bestämde sig för att prova.

Våren 2018 ställer jag in ett paket filmjölk i kylskåpet. Filen har redan passerat sitt bästföredatum med två dagar men ska stå i kylen i ytterligare sex månader innan jag konsumerar den.

För några år sedan hade den med all säkerhet hamnat i vasken. Även om jag någonstans förstod att filen inte blev dålig klockan 00.00 det datum som stod på förpackningen, var jag livrädd för att bli magsjuk – och då var ett kasserat filpaket här och några ägg där ett helt okej pris att betala för min riskminimering.

I augusti 2013 hände det som vände upp och ner på allt. Jag fick veta att en av mina kompisar dumpstrade, det vill säga hämtade mat i en livsmedelsbutiks soprum istället för att handla i affären. När jag följde med henne chockades jag både av hur mycket mat en enda butik slängde på en dag och av att den kunde vara lika fin som den man handlade inne i butiken. Men det fanns ett problem: trots att fyra femtedelar av färskvarorna var i gott skick låg de blandade med möglig eller rutten mat i stora tunnor. I mejeritunnan hade dessutom flertalet av produkterna passerat eller var på väg att passera sina bästföredatum.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #65 (26 november 2018) och är skriven av .