Foto: Kristian Littke

Grumliga vatten

Desperat försöker människan rädda djurarter och naturområden som förstörts av tidigare generationer - men risken är att de bara upprepar samma misstag. Vi åkte till Orust för att följa hjärt-lungräddningen på en döende sjö.

På ytan av Grindsbyvattnet flyter några näckrosor och lövskog och rullande slänter med röda stugor ramar in sjön. Det ser idylliskt ut, men betraktar man sjön på en satellitbild syns något annat. Omgivande sjöar på Orust har en mörkt blågrön ton, Grindsbyvattnet ser militärgrönt ut. Kristian Littke, miljöstrateg på Orust kommun, spatserar ut på bryggan vid Ålgård och spanar ner i vattnet.

Foto: Kristian Littke

– Det kanske är önsketänkande, men det känns som om det är en bättre klarhet i vattnet i år. Förra året såg man redan tidigt på säsongen lysande gröna kluster av alger som flöt omkring. Och de syns ju i alla fall inte till nu.

Hans resonemang överröstas av en båtmotor som brummar igång. Den lilla plastbåten manövreras av två män, en yngre feriearbetare i fören och en veteran vid motorn, båda klädda i neongula jackor. Den äldre drar upp en mindre ryssja och tömmer ett tiotal sprattlande småfiskar i en frysbox.

– Det är reduktionsfiske, eller? ropar Littke.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 19 juli 2021 och uppdaterad 14 november 2023. Artikeln är skriven av .