Foto: Kristian Littke

Grumliga vatten

Desperat försöker människan rädda djurarter och naturområden som förstörts av tidigare generationer - men risken är att de bara upprepar samma misstag. Vi åkte till Orust för att följa hjärt-lungräddningen på en döende sjö.

På ytan av Grindsbyvattnet flyter några näckrosor och lövskog och rullande slänter med röda stugor ramar in sjön. Det ser idylliskt ut, men betraktar man sjön på en satellitbild syns något annat. Omgivande sjöar på Orust har en mörkt blågrön ton, Grindsbyvattnet ser militärgrönt ut. Kristian Littke, miljöstrateg på Orust kommun, spatserar ut på bryggan vid Ålgård och spanar ner i vattnet.

Foto: Kristian Littke

– Det kanske är önsketänkande, men det känns som om det är en bättre klarhet i vattnet i år. Förra året såg man redan tidigt på säsongen lysande gröna kluster av alger som flöt omkring. Och de syns ju i alla fall inte till nu.

Hans resonemang överröstas av en båtmotor som brummar igång. Den lilla plastbåten manövreras av två män, en yngre feriearbetare i fören och en veteran vid motorn, båda klädda i neongula jackor. Den äldre drar upp en mindre ryssja och tömmer ett tiotal sprattlande småfiskar i en frysbox.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #81 (19 juli 2021) och är skriven av .