Grumliga vatten

Desperat försöker människan rädda djurarter och naturområden som förstörts av tidigare generationer - men risken är att de bara upprepar samma misstag. Vi åkte till Orust för att följa hjärt-lungräddningen på en döende sjö.

På ytan av Grindsbyvattnet flyter några näckrosor och lövskog och rullande slänter med röda stugor ramar in sjön. Det ser idylliskt ut, men betraktar man sjön på en satellitbild syns något annat. Omgivande sjöar på Orust har en mörkt blågrön ton, Grindsbyvattnet ser militärgrönt ut. Kristian Littke, miljöstrateg på Orust kommun, spatserar ut på bryggan vid Ålgård och spanar ner i vattnet.

Foto: Kristian Littke

– Det kanske är önsketänkande, men det känns som om det är en bättre klarhet i vattnet i år. Förra året såg man redan tidigt på säsongen lysande gröna kluster av alger som flöt omkring. Och de syns ju i alla fall inte till nu.

Hans resonemang överröstas av en båtmotor som brummar igång. Den lilla plastbåten manövreras av två män, en yngre feriearbetare i fören och en veteran vid motorn, båda klädda i neongula jackor. Den äldre drar upp en mindre ryssja och tömmer ett tiotal sprattlande småfiskar i en frysbox.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #81 (19 juli 2021) och är skriven av .