Guld och gröna fingrar

Handeln med ovanliga krukväxter har beskrivits som ett Klondike, där pionjärer reser runt jorden på jakt efter arter som kan betinga enorma summor. Filter hängde på svensken som har hittat sin egen guldåder.

I höstas drog Tobias Hansson runt och tapetserade Södermalm och Stockholms södra förorter med reklam för »Växter för alla«, en tillställning han skulle anordna i ett litet hörn av konsthallen Färgfabrikens kafé vid Liljeholmen. Bredvid affischer som marknadsförde album, klubbkvällar och konserter lockade Tobias med »sticklingsbyte«, »växtutförsäljning« och »gratis omplantering«. Allt tryckt ovanpå ett fotografi av lövverket från Indiens nationalträd Ficus benghalensis ›Audrey‹, heligt bland hinduer och kännetecknat av sina avlånga blad med tydliga ådror.

Marknadsföringen kostade inte mer än de 500 kronor han lagt på att trycka upp affischerna. Mer än så hade Tobias inte heller råd med. Utöver att ha hyrt in sig på konsthallen hade han köpt in ett tresiffrigt antal mer eller mindre unika krukväxter för flera hundra tusen kronor. Majoriteten tänkte han sälja för mellan 49 och 349 kronor – men han hade även fått tag på ett tjugotal större växter som skulle kosta en tusenlapp styck: Licuala grandis-palmer med solfjäderartade blad, vitfläckiga Monstera ›Variegata‹ och ett par Philodendron ›Ring of fire‹ vars småtaggiga blad hängde ut över krukkanterna likt bläckfiskarmar.

Tobias var väl medveten om att det hela var en lika storslagen som vild ekonomisk chansning. Han var en nykomling som precis klarat Jordbruksverkets prov för att få importera växter. När hans vänner frågade om projektet sade han att han spelade rysk roulette – men med fem kulor i revolvertrumman. Samtidigt var han inte vem som helst. Under de senaste två decennierna hade 37-åringen haft en sällsynt förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle, förutse trender och hitta luckor i konservativa branscher.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #75 (20 juli 2020) och är skriven av .