Helgerånet

Polisen orkade inte utreda, Riksantikvarieämbetet misstänkte satanister och Säpo var upptagna av den mystiska terrorist­organisationen AKBR. Filter berättar hur Sverige ­kunde länsas på en av våra få världs­unika konstskatter.

När han låste upp den tunga, plåtklädda porten lade kyrkvaktmästare Leif Lindström märke till ett par leriga fotspår på golvet innanför. Han tänkte att de kom från någon av gårdagens besökare och fortsatte sin vanliga morgonrunda tillsammans med säsongsarbetaren Ingegerd Edholm.

När de rundade hörnet på den vit­kalkade stenbyggnaden upptäckte de att en av ytter­rutorna på det tillbyggda dop­kapellet var krossade. Sedan såg de att hela den inre fönsterbågen med blyinfattade rutor hade plockats bort, den stod inkilad ­mellan två stolar inne i kapellet. Innan Leif Lind­ström ringde polisen tänkte han att det verkade som att tjuven inte hade velat ställa till mer skada än nödvändigt.

Det var ju ändå ett kyrkorum.

Annons

Ullånger är ett sömnigt samhälle med drygt 500 invånare som ligger där E4:an på väg upp mot Örnsköldsvik söker sig ut mot Höga Kusten. Ortens närpolis Bernt ­Bölenius var på plats fem minuter efter att han fått larmet. Han tyckte att inbrottet såg oprofessionellt ut, utfört av en ny­börjare. En riktig tjuv tar sig in så fort det går.

När den bekymrade trion gick in i ­kyrkan sökte sig deras blickar omedelbart mot en nisch i dopkapellets stenvägg. Där, bakom ett centimetertjockt pansarglas fäst i en järnram i väggen, förvarades församlingens mest omhuldade klenod.

Nu gapade nischen tom. Skrinet var borta.

Inkräktarna hade inte lyckats slå ­sönder pansarglaset utan istället gett sig på hela ramen med spett och kofot. Till slut släppte de smidda järnkramporna från väggen samtidigt som säkerhetsglaset sprack.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?