Hur svårt ska det vara?

Barnmat ska inte bara behaga ­ungars outgrundliga smaklökar. Myndigheter och moralister måste också bli ­belåtna innan föräldern ­tillåts ­slappna av. Hungers reporter C­hristian Daun antog utmaningen med hjälp av sin son Stellan.

För inte så länge sedan var lycka att gå på rockkonsert, eller att dricka en kall öl på flygplatsen, på väg någonstans. Nuförtiden är lycka att Stellan, min sex månader gamla son, inte spottar ut den sked med puread rigatoni jag darrhänt sträcker fram mot honom. Sara har nyligen slutat amma honom, vilket innebär att ansvaret för hans närings­intag hastigt och olustigt trillat över även på mig. I köksskåpet tronar staplar med matburkar och skötväskan – den som hänger redo på barnvagnen – är laddad med riskakor och de droppåseliknande förpackningar fruktpuré som i småbarnsföräld­ra­kretsar går under beteckningen »klämmis«.

Jag ler och låtsas att skeden är ett flygplan som vill landa i hans mun. Vreeeeoooouuummmmmmm. Nej, han vill inte. Stellan föser argsint, och med förvånansvärd kraft, bort min arm så att den orange sörjan klatschar i golvet. Jag torkar upp och tömmer tallriken i slasken. Det får bli favoriten i dag igen, en pastagratäng från Semper. Puread till oigenkännlighet den också. Efter att Stellan ätit hälften och dessutom satt i sig några efterrättsskedar mango­yoghurt känns det som om vi har tagit oss igenom något som i alla fall liknar en måltid. Jag konstaterar lättat att endast kvällsvällingen återstår innan dagens utfodring är till ända.

 

Annons

Vad vill jag egentligen åstadkomma under de nio månader som väntar innan Stellan börjar på förskolan?

Jag vill bara att min son ska växa och må bra. Allt annat är att betrakta som bonus. Ett hyfsat bordsskick, middagen som avkopplande familjesamvaro … allt det där kan vänta. Precis som projektet att vässa hans smakpalett. Trots att jag jobbat på ett flertal restauranger, skriver om mat och är matnörd in absurdum hyser jag inga förhoppningar om att Stellan ska bli någon liten foodie. Tvärtom. Barn som hellre leker med ekologiska majrovor än med andra barn? Nej, tack!

Men vilka funktioner är det tänkt att hans käk ska fylla? En googling på »poängen med barnmat« ger oväntat resultat. Istället för en pedagogisk genomgång av olika överväganden serveras jag en länk till barnmatsjätten Nestlés system för bonuspoäng.

EXPERIMENT 1:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?