Bild: Eld & lågor

I jättens skugga

Bonniers har dominerat den svenska bokutgivningen i mer än hundra år. Men ambitionen att kontrollera marknaden ända fram till din hängmatta är ny. För bokälskande svenskar finns det mycket som kan gå förlorat längs vägen.

Christian Bang-Melchior hade haft en riktigt dålig dag. Hans förlag Tukan hade precis släppt två pysselböcker för barn. Den ena var rosa, den andra blå. Internet vaknade. På Facebook startades en grupp för att fördöma de könsstereotypa böckerna och kvällstidningarna snappade upp debatten. Hela dagen hade gått åt till att svara på journalisters frågor och försöka lugna den upprörda stämningen. När han äntligen fick tid att gå igenom mejlens inkorg på eftermiddagen, möttes han av ämnesraden »No Easy Day«.

»Nä du«, tänkte han. »Inte särskilt.«

Mejlet kom från en agent som ville sälja rättigheterna till en ny bok med samma titel. Den var skriven av pseudonymen Mark Owen, en av de Navy Sealmedlemmar som stormat Usama bin Ladins gömställe och dödat världens mest eftersökta terrorist. Det lät som en perfekt bok för Tukan förlag. Kanske kunde det här utvecklas till en ganska bra dag trots allt.

Annons

Dagen därpå bestämde sig Bang-Melchior för att lägga ett bud på boken. Tukan fick de svenska rättigheterna den fjärde september 2012, samma dag som det amerikanska originalet släpptes i USA.

När No Easy Day gick direkt upp på förstaplatsen på New York Times topplista för facklitteratur började Tukan förlag känna doften av en storsäljare. För att få klar den svenska utgåvan så snabbt som möjligt satte Bang-Melchior tre översättare på uppdraget. Samtidigt påbörjade förlaget försäljningen till bokhandlare och grossister.

En av de viktigaste kunderna för den här typen av litteratur är Bonnierägda Pocketgrossisten, som bland annat levererar böcker till Åhléns, Icabutiker, Pocket Shop och Pressbyrån – ställen där Läckberg har betydligt högre status än Camus. Bang-Melchior ansåg att Ingen lätt dag skulle bli en given storsäljare hos dem. Han blev chockad när de tackade nej. Tydligen hade de en annan bok på gång i just samma ämne – skriven av den respekterade journalisten Mark Bowden. En betydligt mer akademisk bok, som inte borde passa lika bra i dagligvaruhandeln.

– Pocketgrossisten sa att de hade en bok i samma ämne som de valt att satsa på. Min första tanke då var att vi inte hade den bästa boken, men när jag förstod vilken Bonnierbok det gällde blev det tydligt att vår bok hade passat betydligt bättre. Det är klart att de kan ha gjort en annan bedömning –  men frågan är om de ska satsa på en akademisk bok eller en mer underhållande. Jag har förstått att det finns en del påtryckningar för att ta in Bonnierböcker på Pocketgrossisten, och det är ju det som är det tragiska. Att de tvingas göra sämre val, bara för att slippa bära hundhuvudet i den interna matsalen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?