I okända vatten

Varje vinter pågår en av världens mest extrema dykexpeditioner i Jämtland, där grottutforskare ger sig i kast med metertjocka istäcken, nollgradigt vatten och vindlande, trånga grottgångar djupt inne i berget. Varför?

Den som vill förstå varför geologer och grottutforskare i årtionden dragits till Bjurälvsdalen i nordligaste Jämtland behöver bara studera ett flygfoto. Sedd ovanifrån påminner den grönskande dalen, med en tunn kalkstensstrimma som löper i dess botten, om en schweizerost. Den är fylld av kratrar och håligheter, somliga är bara små vattenfyllda pölar, andra är steniga revor i grönskan. Där finns jordiga och sandiga trattar, som om någon pressat ner jättelika timglas genom berget. I botten av en sådan tratt ligger snö kvar året om eftersom solen aldrig når ända ner.

Alltihop har orsakats av älven som gett dalen dess namn. Bjurälven tar sin början på andra sidan den norska gränsen, slingrar sig mellan fjällen och forsar sedan ner i dalen. Där har den slipat och luckrat upp den kalkrika marken i hundratusentals år.

Älven själv erbjuder också ett mystiskt inslag i landskapsbilden. Den forsar fram tills den abrupt försvinner i ett slukhål i marken. Först efter en och en halv kilometer bubblar älven fram igen.

Annons

Därför var det inte så konstigt att Sveriges speleologförbund valde att förlägga sitt veckolånga årsmöte i Bjurälvsdalen 1979. Där finns flera kända grottor, som Svenonius grotta – döpt efter geologen som redan på 1880-talet undersökte området. Andra utrymmen och ingångar i terrängen var alltjämt helt outforskade.

En av sällskapets medlemmar var den då 33-årige Bo Lenander. Till vardags jobbade han med utveckling av laserteknik och metalldetektorer på ABB i sin hemstad Västerås, och hade tio år tidigare förälskat sig i grottor under en semester vid Björkliden i Lappland. Sedan dess hade han tagit dykarcertifikat för att kunna ägna sig åt utforskning av sjöar och hav.

Under en promenad i dalen fick Bo syn på en liten sjö med en sandbank intill vattnet.

– Den såg väldigt skum ut, minns Bo Lenander. Sandkornen var inte fina – de var millimeterstora eller mer än så, vilket sa mig att de måste ha blivit transporterade dit av en ordentlig fors som dumpat dem där.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?