I okända vatten

Varje vinter pågår en av världens mest extrema dykexpeditioner i Jämtland, där grottutforskare ger sig i kast med metertjocka istäcken, nollgradigt vatten och vindlande, trånga grottgångar djupt inne i berget. Varför?

Den som vill förstå varför geologer och grottutforskare i årtionden dragits till Bjurälvsdalen i nordligaste Jämtland behöver bara studera ett flygfoto. Sedd ovanifrån påminner den grönskande dalen, med en tunn kalkstensstrimma som löper i dess botten, om en schweizerost. Den är fylld av kratrar och håligheter, somliga är bara små vattenfyllda pölar, andra är steniga revor i grönskan. Där finns jordiga och sandiga trattar, som om någon pressat ner jättelika timglas genom berget. I botten av en sådan tratt ligger snö kvar året om eftersom solen aldrig når ända ner.

Alltihop har orsakats av älven som gett dalen dess namn. Bjurälven tar sin början på andra sidan den norska gränsen, slingrar sig mellan fjällen och forsar sedan ner i dalen. Där har den slipat och luckrat upp den kalkrika marken i hundratusentals år.

Älven själv erbjuder också ett mystiskt inslag i landskapsbilden. Den forsar fram tills den abrupt försvinner i ett slukhål i marken. Först efter en och en halv kilometer bubblar älven fram igen.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #66 (28 januari 2019) och är skriven av .