På en undanskymd gata i bostadsområdet Johanneberg, några hundra meter ovanför Götaplatsen, men ändå avsides från Göteborgs butiker och restauranger, ligger Thörnströms kök insprängt mellan två trappuppgångar.
Borden står dukade i matsalen. Morgonsolen tecknar skuggor och regnbågsfärger på de vita dukarna genom vinglasen, och ett svagt ljus från kökets lysrör vilar över fåtöljerna framför baren.
I det lika tomma köket står skinande kastruller uppradade på stålhyllan ovanför spishällen. Sotsvarta stekpannor hänger som bananklasar i två krokar. På väggen blänker en ensam mässingsskylt med den ingraverade texten »Ät oxfilé«. Den blanka fläktkåpan i taket är stor som en roddbåt. Under den ligger en prydlig hög med vikta, rutiga kökshanddukar på arbetsbänken.
Inifrån det lilla rummet bakom köket hör man det monotona brummandet från degblandaren. »Nnnooummmmmm-nnnooummmmmm-nnnooummmmmm-nnnooummmmmm.« Snart hörs några snabba steg (tock-tock-tock-tock-tock) – och så en kraftfull nysning: »Eeh-TJUUUU!«.
- Mer:
- Reportage
- Mat & dryck
Vad vill du att Filter ska skriva om? Tipsa oss!