Jakten på stjärnan

På en generation har Sverige gått från statlig­a restauranger och »spritmackor« till att bli en av världens hippaste gas­tronomiska regioner. Filter följde krögaren Håkan Thörnströ­m under en svettig kväll då han slet för att få Sveriges nyaste stjärna i Guide Micheli­n.

På en undanskymd gata i bostadsområdet Johanneberg, några hundra meter ovanför Götaplatsen, men ändå avsides från Göteborgs butiker och restauranger, ligger Thörnströms kök insprängt mellan två trappuppgångar.

Borden står dukade i matsalen. Morgonsolen tecknar skuggor och regnbågsfärger på de vita duk­arna genom vinglasen, och ett svagt ljus från kökets lysrör vilar över fåtöljerna framför baren.

I det lika tomma köket står skinande kastruller uppradade på stålhyllan ovanför spishällen. Sot­svarta stekpannor hänger som bananklasar i två krokar. På väggen blänker en ensam mässingsskylt med den ingraverade texten »Ät oxfilé«. Den blanka fläktkåpan i taket är stor som en roddbåt. Under den ligger en prydlig hög med vikta, rutiga köks­handdukar på arbetsbänken.


Prova Filter i två månader för 19 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto