Kärlek med förhinder

Sommaren 1994 köpte antikhandlaren Karl-Eric Svärdskog en gammal ­fågelskrämma på chans för en tusenlapp. Det blev en investering för livet. Men inte på det vis han tänkt sig.

Mitt i visningssalen stod Jenny Lind. Snidad i trä av en ­mästare för över 150 år sedan. Hon blänkte som en måne i skenet från strålkastarna. Som galjons­figur hade hon prytt ett av Nord­amerikas mest berömda klipperfartyg, färdats över världshaven, betittats och beundrats – och sedan ­tappats bort och fallit i ­glömska. Men nu var hon tillbaka på ­amerikansk mark igen, och allt var Karl-Eric Svärdskogs förtjänst.

När han stod intill sin galjonsfigur på det anrika auktions­huset Sotheby’s, i ­hörnet av 72:a gatan och York Avenue i New York, kände han stoltheten växa i bröstet. Hans Jenny Lind prydde till och med omslaget till Sotheby’s katalog, där elva sidor ägnades åt att beskriva fyndets dignitet och Karl-Eric Svärdskogs enträgna arbete med att spåra denna artefakt från segel­sjöfartens storhets­tid.

Experter från branschen, nyfikna spekulanter och anställda på Sotheby’s hade kommit fram till honom under för­beredels­erna inför auktionen. Han hade fått ryggdunkningar och lyck­önskningar. »Det är en riktig skatt du har ­hittat«, sade de. Och: »Så vacker hon är. Jag ­önskar att jag hade råd att köpa henne.« Svärdskogs amerikanska ­kolleger hade nästan tävlat om att trissa upp priset på galjonsfiguren. Leslie Keno – en av USA:s främsta antikvitets­experter, känd från den amerikanska versionen av Antik­rundan – gissade att den skulle gå för fyra miljoner dollar.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?