Kärlek med förhinder

Sommaren 1994 köpte antikhandlaren Karl-Eric Svärdskog en gammal ­fågelskrämma på chans för en tusenlapp. Det blev en investering för livet. Men inte på det vis han tänkt sig.

Mitt i visningssalen stod Jenny Lind. Snidad i trä av en ­mästare för över 150 år sedan. Hon blänkte som en måne i skenet från strålkastarna. Som galjons­figur hade hon prytt ett av Nord­amerikas mest berömda klipperfartyg, färdats över världshaven, betittats och beundrats – och sedan ­tappats bort och fallit i ­glömska. Men nu var hon tillbaka på ­amerikansk mark igen, och allt var Karl-Eric Svärdskogs förtjänst.

När han stod intill sin galjonsfigur på det anrika auktions­huset Sotheby’s, i ­hörnet av 72:a gatan och York Avenue i New York, kände han stoltheten växa i bröstet. Hans Jenny Lind prydde till och med omslaget till Sotheby’s katalog, där elva sidor ägnades åt att beskriva fyndets dignitet och Karl-Eric Svärdskogs enträgna arbete med att spåra denna artefakt från segel­sjöfartens storhets­tid.

Experter från branschen, nyfikna spekulanter och anställda på Sotheby’s hade kommit fram till honom under för­beredels­erna inför auktionen. Han hade fått ryggdunkningar och lyck­önskningar. »Det är en riktig skatt du har ­hittat«, sade de. Och: »Så vacker hon är. Jag ­önskar att jag hade råd att köpa henne.« Svärdskogs amerikanska ­kolleger hade nästan tävlat om att trissa upp priset på galjonsfiguren. Leslie Keno – en av USA:s främsta antikvitets­experter, känd från den amerikanska versionen av Antik­rundan – gissade att den skulle gå för fyra miljoner dollar.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #30 (06 februari 2013) och är skriven av .