Kärlek med förhinder

Sommaren 1994 köpte antikhandlaren Karl-Eric Svärdskog en gammal ­fågelskrämma på chans för en tusenlapp. Det blev en investering för livet. Men inte på det vis han tänkt sig.

Mitt i visningssalen stod Jenny Lind. Snidad i trä av en ­mästare för över 150 år sedan. Hon blänkte som en måne i skenet från strålkastarna. Som galjons­figur hade hon prytt ett av Nord­amerikas mest berömda klipperfartyg, färdats över världshaven, betittats och beundrats – och sedan ­tappats bort och fallit i ­glömska. Men nu var hon tillbaka på ­amerikansk mark igen, och allt var Karl-Eric Svärdskogs förtjänst.

När han stod intill sin galjonsfigur på det anrika auktions­huset Sotheby’s, i ­hörnet av 72:a gatan och York Avenue i New York, kände han stoltheten växa i bröstet. Hans Jenny Lind prydde till och med omslaget till Sotheby’s katalog, där elva sidor ägnades åt att beskriva fyndets dignitet och Karl-Eric Svärdskogs enträgna arbete med att spåra denna artefakt från segel­sjöfartens storhets­tid.

Experter från branschen, nyfikna spekulanter och anställda på Sotheby’s hade kommit fram till honom under för­beredels­erna inför auktionen. Han hade fått ryggdunkningar och lyck­önskningar. »Det är en riktig skatt du har ­hittat«, sade de. Och: »Så vacker hon är. Jag ­önskar att jag hade råd att köpa henne.« Svärdskogs amerikanska ­kolleger hade nästan tävlat om att trissa upp priset på galjonsfiguren. Leslie Keno – en av USA:s främsta antikvitets­experter, känd från den amerikanska versionen av Antik­rundan – gissade att den skulle gå för fyra miljoner dollar.

Annons

Och nu skulle hon alltså säljas. Snart var det dags för auktionsutroparen att presentera Jenny. Karl-Eric Svärdskog borde känna tillförsikt, men istället hade han en klump i magen.

Sotheby’s hade satt utropspriset till 100 000 dollar, som ett lockpris för att stimulera bud­­­­­giv­ningen. Men var det inte ändå underligt lågt?

Och var det inte en ovanligt dämpad stämning i auktionshallen? Var befann sig alla förmögna samlare och deras handlare? Var fanns alla intresserade museirepresentanter?

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?