Lögnen

När Mikael Persbrandt lämnade Dramaten 2007 hette det att han skulle spela in film i Tyskland. Filter gläntade på ridån av lögner – och fann missbruk, hämndbegär, trakasserier och två teaterscener fångade i en fåfäng kamp om publiken.

Det var ett gripande drama som fångade folks uppmärksamhet. Efter bara några föreställningar av Tjechovs Måsen försvann Dramatens största stjärna från ensemblen. Uppsättningen, som regisserades av den hyllade regissören Stefan Larsson med idel stora namn i rollistan, var slutsåld i flera månader framöver. Men nu sjukanmälde Mikael Persbrandt sig i en vecka. Via sin advokat lät han sedan meddela att han sagt upp sig – och åkt till Tyskland för att spela in en TV-film. Dagen efter avhoppet kraschade han sin Porsche på den tyska racingbanan Nürburgring.

Reaktionerna från de chockade medskådespelarna lät inte vänta på sig. En ursinnig Jan Malmsjö kommenterade: »Det var det sjaskigaste jag någonsin varit med om.« Marie Göranzon sade: »Mikael Persbrandt har trampat på mitt hjärta, och det gör jävligt ont.« Även Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm var besviken och förbannad, men accepterade uppsägningen.

Historien levde vidare i pressen i flera månader. Flera skådespelare spekulerade kring avhoppet. Kunde det ha varit att Persbrandt inte trivdes? Han var ju inte positiv till de öppna repetitionerna och bloggen som handlade om ensemblens arbete. Och säger man verkligen upp sig för att medverka i en tysk TV-film, kan det vara så lukrativt?


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #12 (10 februari 2010) och är skriven av .