Lögnen

När Mikael Persbrandt lämnade Dramaten 2007 hette det att han skulle spela in film i Tyskland. Filter gläntade på ridån av lögner – och fann missbruk, hämndbegär, trakasserier och två teaterscener fångade i en fåfäng kamp om publiken.

Det var ett gripande drama som fångade folks uppmärksamhet. Efter bara några föreställningar av Tjechovs Måsen försvann Dramatens största stjärna från ensemblen. Uppsättningen, som regisserades av den hyllade regissören Stefan Larsson med idel stora namn i rollistan, var slutsåld i flera månader framöver. Men nu sjukanmälde Mikael Persbrandt sig i en vecka. Via sin advokat lät han sedan meddela att han sagt upp sig – och åkt till Tyskland för att spela in en TV-film. Dagen efter avhoppet kraschade han sin Porsche på den tyska racingbanan Nürburgring.

Reaktionerna från de chockade medskådespelarna lät inte vänta på sig. En ursinnig Jan Malmsjö kommenterade: »Det var det sjaskigaste jag någonsin varit med om.« Marie Göranzon sade: »Mikael Persbrandt har trampat på mitt hjärta, och det gör jävligt ont.« Även Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm var besviken och förbannad, men accepterade uppsägningen.

Historien levde vidare i pressen i flera månader. Flera skådespelare spekulerade kring avhoppet. Kunde det ha varit att Persbrandt inte trivdes? Han var ju inte positiv till de öppna repetitionerna och bloggen som handlade om ensemblens arbete. Och säger man verkligen upp sig för att medverka i en tysk TV-film, kan det vara så lukrativt?

Annons

Persbrandt själv var tyst.

Känslorna hos Måsen-ensemblen svalnade inte. Efter en månad uppgav Marie Göranzon att hon inte ens orkade nämna Persbrandts namn längre: »Han ska bort. Ut ur leken helt och hållet. Det här kan få mig att sluta med teater.« När maken Jan Malmsjö i december 2007 intervjuades i SVT:s Eftersnack gjorde han korstecknet när Persbrandt kom på tal och vägrade att ta hans namn i mun: »Det är det svinaktigaste jag varit med om! […] Han har pissat på oss!«

Några veckor senare kallade Stockholms Stadsteater till en presskonferens. Där meddelades att Mikael Persbrandt skulle spela huvudrollen i regissören Thommy Berggrens uppsättning av Becketts I väntan på Godot under våren 2009. Tillsammans med teaterchefen Benny Fredriksson och Berggren svarade Persbrandt på frågor, men vägrade kommentera avhoppet från Dramaten. Det enda han sade var: »Naturligtvis finns det saker i det här som ni journalister inte känner till och som ni inte bör känna till heller.« Thommy Berggren sade dock glatt: »När man går förbi Dramaten ser man att de renoverar fasaden, men det är bara utsidan. Jag tycker att Dramaten ser ut som en ledsen teater i dag.«

Utåtifrån framstod förloppet som om nationalscenen led av en stelbent oförmåga att hantera nutidens krav. Och som ännu en triumf för Stadsteaterns dynamiske chef Benny Fredriksson, han hade gjort ytterligare en lyckad värvning av en Dramatenstjärna – en av många de senaste åren.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?