Foto: Jens Karlsson, © Erna och Victor Hasselblads Stiftelse

Månen tur och retur

Så kom det sig att en av rymdkapplöpningens mest udda artefakter hamnade i en glasmonter vid Götaplatsen i Göteborg.

Efter att i drygt 130 år ha huserat vid Lilla Bommen i hjärtat av Göteborg flyttade Hasselblad våren 2003 till ett glaskomplex på andra sidan älven. När de gamla lokalerna utrymdes upptäcktes drösvis med osorterad kvarlåtenskap, och det som inte skickades till Göteborgs stadsmuseum eller klassades som skräp stuvades ner i kartonger som kördes till Hasselbladstiftelsen uppe vid Götaplatsen. Där kammades de igenom av Elsa Modin, stiftelsens bibliotekarie och arkivarie.

Lite varstans fann Modin hågkomster från kameratillverkarens långvariga samarbete med Nasa. Prototyper och skisser till de »rymdkameror« företaget tillverkat åt Apolloprojektet, förstås, liksom filmmagasin som varit uppe i rymden och vänt. I ett av hundratals gula kuvert med framkallade fotografier upptäckte hon bilder där astronauten Edwin »Buzz« Aldrin och hans familj plockade svamp med direktör Victor Hasselblads fru Erna i Halland. Ett bevarat brev från en annan astronaut berättade om en månlandning 1971 och hänvisade till ett smycke som han burit med sig under rymdfärden, och översänt till Victor.

En dag sade en kollega till Elsa Modin att hon skulle få »månarmbandet«. Exakt vad det var förstod hon inte, men efter Erna Hasselblads död hade tingesten hursomhelst placerats i ett kassaskåp på kamerafabriken. Kort därefter överlämnades den till Hasselbladstiftelsen: ett solitt guldarmband med elva berlocker.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #68 (20 maj 2019) och är skriven av .