Det är mitten av februari och i en liten sal högt upp i Fotografiska museet i Stockholm råder en febrig stämning. Ett fyrtiotal speciellt inbjudna människor från Stockholms kryptovärld ska få ta del av vad som beskrivits som »Sveriges första NFT-event med vernissage i Metaverse« – ett arrangemang skapat av ett gäng kryptofanatiska studenter från Handelshögskolan.
Vid dörröppningen står komikern och entreprenören Mårten Andersson med en burrito i ena handen och en flasköl i den andra. När de unga arrangörerna upptäcker att han inte blivit tilldelad någon sittplats ställer de snabbt och vördnadsfullt fram en stol till honom – mitt framför scenen. Smeknamnet som Mårten Andersson fått av sina vänner, »Kryptokungen«, tycks gälla även i det här sammanhanget.
Sin upphöjda status har Andersson nått på nolltid. Efter att ha gjort sin första investering i digital valuta hösten 2020 startade han snart podcasten Dom kallar oss krypto tillsammans med ekonomijournalisten Gunnar Harrius. Kring lanseringen sade Andersson till SVT att »krypto is the shit« och att han gått in med allt han äger – inklusive en av sina njurar. När han i en intervju i P4 kort därefter fick frågan om han verkligen sålt sin ena njure, svarade han: »Ja, och nästa gång jag kommer hit sitter jag i rullstol och saknar både armar och ben.« Programledaren Titti Schultz lät förfärad – »Men Mårten, du måste dra en gräns!« – varefter komikern fick förtydliga att han ännu inte sålt något av sina organ.
I samma stund som Andersson slår sig ner framför scenen inleds panelsamtalet som ska handla om NFT, non-fungible token, en kryptoteknik som funnits sedan 2014 och som framför allt kommit att användas vid försäljning av digitala samlarbilder eller konstverk. De senaste åren har NFT rönt stor uppmärksamhet, inte minst för att kändisar som Snoop Dogg, Madonna, Paris Hilton, Gwyneth Paltrow och Justin Bieber köpt digital konst för mångmiljonbelopp. Men främst fick tekniken sitt genombrott efter att det anrika auktionshuset Christies i fjol sålde ett alster av Instagramkonstnären Beeple för 666 miljoner kronor – det tredje högsta priset någonsin för ett verk av en levande konstnär.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.