Grundaren Robert Roberts noterade att livsmedelspatent blev offentliga efter tjugo år, och lät därför bli att patentskydda sitt mustelixir. Det är hans barnbarnsbarn tacksamma för i dag.

Must bakom lyckta dörrar

I hela den julfirande delen av världen säljer Coca-Colas produkter som bäst i december. I Sverige är det tvärtom. Förklaringen finns hos ett litet familjeföretag i Örebro.

Det luktar starkt i det lilla laboratoriet – en blandning av jäst, sötningsmedel och kryddor. På ett slitet träbord trängs två dussin 50-centiliters petflaskor där de hemmagjorda etiketterna pryds av handskrivna siffer- och bokstavskombinationer. En ensam kvinna i vit laboratorierock häller ut några droppar av ett mörkbrunt vätskeprov under luppen på ett mikroskop. Inför den stundande högsäsongen måste allting vara perfekt: varenda råvara ska analyseras och kontrolleras.

Från det blygsamma högkvarteret i Örebro levererar Roberts AB sitt hemliga extrakt till nästan samtliga av landets julmusttillverkare. Årligen ansvarar de endast 14 anställda för smaken på 50 miljoner liter must, varav tre fjärdedelar konsumeras i december. Extraktet innehåller samma ingredienser i dag som när det lanserades för snart hundra år sedan, sedan sätter varje bryggeri sin egen prägel genom att tillsätta olika mängder socker, kolsyra och vatten.

Receptet har gått i arv från generation till generation inom familjen Roberts. I dag känner bara två människor till det: ägaren Göran Roberts och hans bonusdotter Bodil Arvinder. Receptet ligger, enligt Göran Roberts, »ordentligt inlåst«.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #5 (13 december 2008) och är skriven av .