När tåget lämnade Deje

När den svenska ekonomin nu genomgår sitt senaste stålbad hörs allt fler röster som menar att det bara är bra om gammal industri går under för att ersättas av Det Nya. Filter reste till Värmland för att testa teorin mot praktiken.

Angelica Rage såg ut över folksamlingen som kommit för att höra henne inviga datorteket i Dejeskolans källare. Hon höll ett tal om framtiden, om vikten av utbildning och datakunskaper i den nya ekonomi som måste ersätta den gamla – i alla fall om kommunen skulle lyfta sig ur den rådande arbetslösheten på sexton procent.

Längst fram satt en överviktig kille i 25-årsåldern.

– Du pratar bara en massa skit, avbröt han. Det blir inte ordning på nåt innan man öppnar bruket igen.

Annons

»Så har man överlevt ännu ett möte i Deje«, tänkte Angelica Rage när hon satte sig i bilen för att köra den dryga milen utmed den lövklädda Klarälvsdalen hem till Forshaga. I färskt minne bar hon ett PRO-möte i Deje Folkets Hus, där en åhörare skällde ut henne för allt ont som drabbat bygden. Attacken möttes av medhållande nickar och applåder från åhörarna.

Korslagda armar, buttra miner. Angelica Rage kunde inte låta bli att grubbla på varför just Dejes invånare var så missnöjda. De var ju inte ensamma om att 1996 leva i en värmländsk avfolkningsort. Sedan insåg hon att hon hade anledningen rakt framför ögonen.

I andra orter låg det nedlagda bruket i utkanten av byn eller helt utom synhåll. Här låg det mer eller mindre mitt i villasamhället. Årtionden efter att dess enorma röda skorsten slutat att sprida sin vita rök över bygden, påverkade Deje Bruk fortfarande allt i sin närhet.

Som socialdemokratiskt kommunalråd hade Angelica Rage makten att påverka. Genom att pussla ihop några av de stödåtgärder och sysselsättningsprojekt som regeringen Carlsson släppt lös över landet med kommunala pengar, skapades »Dejeprojektet«, med målet att gå till attack mot den negativa attityden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?