Peak Danmark

I juni firar vårt mest avundsvärda grannland sin ­grundlagsdag. Har du koll på några av de danskaste sakerna som hänt?

Nyligen väckte en dansk reporter stor uppmärksamhet när hon besökte en swingersklubb och hade sex i direktsänd radio. Här kan du kan testa dina kunskaper om tio andra superdanska händelser.

När Danmark 2008 införde ett (begränsat) rökförbud plöjde ultradansken Kim Larsen ner flera hundra tusen kronor i en kampanj med budskapet …

A. »Gesundheit macht frei.« 

Annons

B. »Hela Danmark fimpar!«

C. »Hva’ gør vi nu, lille du?«


För att locka fler läsare arrangerade den Allerägda tidningen Super en tävling där man kunde vinna en »tur med Laura«. Vad var Laura? 

A. En båt. 

B. En sportbil. 

C. En prostituerad.


2005 strejkade de anställda på Harboes bryggeri eftersom ledningen ville ta ifrån dem deras rätt att varje arbetsdag dricka … 

A. 2 starköl.

B. 4 starköl.

C. 6 starköl.


2010 strejkade 800 arbetare på Carlsberg Bryggerier eftersom ledningen försökte tvinga dem att … 

A. Dricka sina tre dagliga öl under lunchrasten. 

B. Satsa mer på det alkoholfria sortimentet.

C. Införa köttfria måndagar. 


Apropå öl: Hur många sådana hade »fylledansken« enligt egen utsago druckit innan han stormade planen i EM-kvalet mellan Sverige och Danmark 2007?

Annons

A. 10–15.

B. 15–20.

C. 20–25.


Inför EU-valet förlade folketingsledamoten Joachim B Olsen sin personvalskampanj till sajten Pornhub. Vad var budskapet i  hans reklam? 

A. »Forbyde porno!« 

B. »Du har ret til at være anonym online.« 

C.»Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke!«


Ett uppmärksammat danskt barnprogram från 2020 går ut på att nyfikna tioåringar får ställa frågor till … 

A. Yrkeskriminella.

B. Nakna vuxna. 

C. Filmbolaget Zentropas vanärade producent Peter Aalbæk Jensen.


Ett uppmärksammat danskt barnprogram från 2021 handlar om en gubbe med världens längsta …

A. Pung.

B. Mellangård. 

C. Penis. 

Annons


När en förskoleklass på Östjylland nyligen följde ett spår med ölburkar och hittade »en liten haschträdgård« passade deras fröken på att …

A. Ringa polisen.

B. Ha ett »fint samtal med barnen« om vad man kan använda haschplantor till och om de är olagliga eller inte. Detta för att visa barnen »hela livet, ur alla dess aspekter, så att de kan bli hela människor«.

C. Skörda plantorna tillsammans med barnen.


En uppmärksammad dansk film från 2021 handlar om fyra gubbar som försöker bevisa att …

A. Det är fördelaktigt att vara lite full hela tiden. 

B. Kim Larsen fortfarande är vid liv. 

C. Drogen »badsalt« har oförtjänt dåligt rykte.

 


Facit: 1: A, 2: C, 3: C, 4: A, 5: A, 6: C, 7: B, 8: C, 9: B, 10: A. 

Artikeln publicerades i Filter #80 (24 maj 2021) och är skriven av .