Per-Oves sista resa

En 21 år gammal mordgåta finner sin lösning.

Per-Ove Carlsson studerade den knappa litteratur som fanns tillgänglig och tog långa joggingrundor längs Toftas vackra kustlinje söder om Visby – han visste att resan skulle bli en såväl fysisk som journalistisk utmaning. Målet var en av världens mest otillgängliga regioner: Papua Nya Guineas djupa regnskogar, varifrån västpapuanska upprorsmän utkämpade en tröstlös strid mot den indonesiska kolonialmakten. Inga svenska journalister hade varit där tidigare. Knappt några andra journalister heller.

Regionen var farlig och dessutom avlägsen, såväl geografiskt som kulturellt. Samtidigt exporterade Sverige vapen till Indonesien – användes de även i det bortglömda inbördeskriget?

Frilansfilmaren Per-Ove skulle skildra den glömda världens rebeller, och hoppades att det exklusiva materialet skulle ge honom hans efterlängtade journalistiska genombrott. Han såg en fast anställning på Sveriges Television hägra vid hemkomsten. Pengar var givetvis ett problem, men bara ett världsligt sådant, inget som kunde dämpa entusiasmen.

Annons

 

Den inneboende viljan att berätta hade han haft länge. Likaså längtan efter äventyr, att se vad som fanns bortom det välbekanta.

Som facklig representant på arbetsplatsen Kai-tryck i Visby fick han tidigt resa med LO-delegationer ut i världen. I Bolivias huvudstad La Paz mötte han, 27 år gammal, en själsfrände i den flera år yngre Mats Brolin. Där väcktes också drömmen om att kunna försörja sig på resandet, att bli dokumentärfilmare.

I mitten av 1980-talet tog Per-Ove Carlsson Transsibiriska järnvägen till Mongoliet och korsade Himalaya till fots. Den två veckor långa vandringen ledde till att han rasade tio kilo i vikt, och till att han – efter många vedermödor – blev förste västerlänning att fotografera Mount Everest från den dittills förbjudna tibetanska vinkeln. Fotot sålde han till SVT för 1 500 kronor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?