Pilgrimsfärden

Efter den senaste ­finanskrisen har det sagts att det bästa ­sättet att spara pengar är att ­lägga ­dem i ­madrassen. Ändå samlas årligen 40 000 ­människor från hela ­världen i Omaha, Nebraska, för att dyrka en av ­världens största ­investerare. Filter reste dit med ­frågan: Kan man lita på någon i finansbranschen?

Inne i kontorskomplexet Kiewit Plazas lobby i centrala Omaha är det så tyst att man hör strilet från det millimetertunna vattenfallet som slickar en av väggarna. Marmorgolvet blänker och den polerade mahognypanelen bakom receptionsdisken skiner som en nyfernissad träbåt. Förutom två säkerhetsvakter och receptionisten, en mustaschprydd man i rymlig kostym och snedrandig slips, är entrén tom. Männen och kvinnorna som arbetar på de 21 våningsplanen har redan kommit till jobbet.

På en monitor bakom marmordisken ser mannen i mustaschen hur tolv personer plötsligt väller ut ur två bilar på gatan. Snart ekar deras svenska röster i lobbyn.

– Här är alltså huvudkontoret!

Annons

– Och de har bara ett våningsplan?

– Ja, de är bara 21 personer. De första åren på 60-talet höll de stämman här nere i entrén.

Mustaschmannen ser hur svenskarna sprider ut sig som nyfikna barn på jakt efter gömda påskägg. Trots att Warren Buffett, världens mest framgångsrika aktieplacerare, har sitt kontor på 14:e våningen är det tydligt att receptionen inte är van vid turister som tar grupp­foton och studerar inredningsdetaljer.

En av svenskarna, en tunnhårig man med pliriga ögon och rödlätt hy, ­stegar efter en stund fram till receptionen, presenterar sig som »Per H Börjesson, Spiltan, Sweden« och förklarar att han ska hämta ett antal ackrediteringar till morgon­dagens årsstämma. Till skillnad från de andra 40 000 aktieägarna som kommit till staden har Per H kontaktat Warren Buffetts sekreterare och ordnat så att han kan hämta sällskapets entrébevis på plats istället för att få dem hemskickade. Svensken får en bunt halssnöresförsedda plastbrickor som han fördelar bland sina reskamrater. Han påminner om en låg­stadielärare som kämpar för att få ordning på sin bångstyriga klass.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?