Ett vrak till – Den åländska champagneyran

2010 ställdes Ålands landskapsregering inför ett ovanligt dilemma: Vad gör man när man hittar hundra flaskor av världens äldsta champagne?

Christian Ekström kunde inte se mer än någon meter framför sig. Han fick ta det försiktigt, nästan känna sig fram. Under ytan var förhållan­dena dåliga. De lokala fiskarna hade länge känt till vraket i Föglö skärgård, 18 sjömil sydost om ­Mariehamn. Men det var först i juli 2010 som Christian, tillsammans med en grupp svenskar, dök omkring 45 meter för att utforska det.

Nere på botten cirklade de först runt vraket för att bättre kunna orientera sig. De sökte av skrovet med starka lampor. Det såg ut att vara ett drygt 20  meter långt segelfartyg som blivit stående på kölen med två obrutna master. Troligtvis sjönk det redan under första halvan av 1800-talet. I aktern fann de ett mindre lastrum fyllt med flaskor med intakta korkar. Christian bestämde sig för att ta med en upp till ytan.

När han stigit en bit och skulle byta syrgas vid 21  meters djup, upptäckte han att korken var på väg att pressas ur flaskan. Han höll hårt om den med tummen under hela vägen upp till ytan. Väl uppe på däck, på väg tillbaka till Mariehamn, plockade han upp flaskan och gick in i styrhytten. Där ploppade korken ut i hans hand.


Prova Filter i två månader för 19 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto