Christian Ekström kunde inte se mer än någon meter framför sig. Han fick ta det försiktigt, nästan känna sig fram. Under ytan var förhållandena dåliga. De lokala fiskarna hade länge känt till vraket i Föglö skärgård, 18 sjömil sydost om Mariehamn. Men det var först i juli 2010 som Christian, tillsammans med en grupp svenskar, dök omkring 45 meter för att utforska det.
Nere på botten cirklade de först runt vraket för att bättre kunna orientera sig. De sökte av skrovet med starka lampor. Det såg ut att vara ett drygt 20 meter långt segelfartyg som blivit stående på kölen med två obrutna master. Troligtvis sjönk det redan under första halvan av 1800-talet. I aktern fann de ett mindre lastrum fyllt med flaskor med intakta korkar. Christian bestämde sig för att ta med en upp till ytan.
När han stigit en bit och skulle byta syrgas vid 21 meters djup, upptäckte han att korken var på väg att pressas ur flaskan. Han höll hårt om den med tummen under hela vägen upp till ytan. Väl uppe på däck, på väg tillbaka till Mariehamn, plockade han upp flaskan och gick in i styrhytten. Där ploppade korken ut i hans hand.
– Då var jag ju tvungen att provsmaka. Drycken var jättesöt och smakade tobak, mörk choklad och russin – jag tänkte att det kanske var ryskt muskatvin.
- Mer:
- Reportage
- Mat & dryck