Skandiamannen Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare.

Skandiamannen

Stig Engström väcker uppmärksamhet och förbryllar Palmegruppen. Läs fortsättningen av »Den osannolika mördaren«.

Det här är del två i Filters reportage om Skandiamannen och mordet på Olof Palme. För att läsa från början: klicka här.

I krimjourens väntrum i polishuset på Kungsholmen väntade taxichauffören Anders Delsborn tillsammans med Anna Hage och Karin Johansson på att förhöras. När väninnorna började diskutera vad de egentligen hunnit uppfatta sade Delsborn åt dem att inte prata om vad som hänt: det var viktigt att deras vittnesmål var så opåverkade som möjligt.

När förhören började strax efter midnatt hade Anna Hage och Karin Johansson inte mycket att berätta för polisen. Fram till skottögonblicket hade de haft uppmärksamheten på annat, därefter låg deras fokus på brottsoffret. Johansson hade inte noterat gärningsmannen överhuvudtaget, och Hage hade endast uppfattat att han var »medelålders, mörk och klädd i en trekvartslång rock eller kappa«.

Anders Delsborn sade å sin sida att han väntat på grönt ljus när han slängt en blick in mot trottoaren och, som han mindes det, sett tre stillastående personer i korsningen: ett par och en ensam man med ryggen mot husfasaden. Han uppfattade det som om trion samtalade, och samtidigt som trafikljuset växlade till grönt hördes två smällar. Delsborn hann se rökflamman från det sista skottet samt att gärningsmannen höll vapnet i höger hand, »ett vapen med en ovanligt lång pipa, typ Colt«.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #62 (23 maj 2018) och är skriven av .