Skandiamannen

Stig Engström väcker uppmärksamhet och förbryllar Palmegruppen. Läs fortsättningen av »Den osannolika mördaren«.

I krimjourens väntrum i polishuset på Kungsholmen väntade taxichauffören Anders Delsborn tillsammans med Anna Hage och Karin Johansson på att förhöras. När väninnorna började diskutera vad de egentligen hunnit uppfatta sade Delsborn åt dem att inte prata om vad som hänt: det var viktigt att deras vittnesmål var så opåverkade som möjligt.

När förhören började strax efter midnatt hade Anna Hage och Karin Johansson inte mycket att berätta för polisen. Fram till skottögonblicket hade de haft uppmärksamheten på annat, därefter låg deras fokus på brottsoffret. Johansson hade inte noterat gärningsmannen överhuvudtaget, och Hage hade endast uppfattat att han var »medelålders, mörk och klädd i en trekvartslång rock eller kappa«.

Anders Delsborn sade å sin sida att han väntat på grönt ljus när han slängt en blick in mot trottoaren och, som han mindes det, sett tre stillastående personer i korsningen: ett par och en ensam man med ryggen mot husfasaden. Han uppfattade det som om trion samtalade, och samtidigt som trafikljuset växlade till grönt hördes två smällar. Delsborn hann se rökflamman från det sista skottet samt att gärningsmannen höll vapnet i höger hand, »ett vapen med en ovanligt lång pipa, typ Colt«.

Annons

Mannen uppfattade han som 180–185 centimeter lång och klädd i »grå herrhatt« samt »grå ulster med svarta stänk«. När gärningsmannen flydde hade han inte sprungit »med en yngre mans vighet utan förde sig något långsamt i steget«.

 

Lördagen den 1 mars vaknade Sverige upp till sorgemusik på radion. Den som slog på TV:n fick snart veta orsaken: landets statsminister Olof Palme hade skjutits till döds på öppen gata i Stockholm.

Från världens ledare strömmade kondoleanser till den svenska regeringen. Biträdande statsminister Ingvar Carlsson tog över som regeringschef medan Stockholms länspolismästare Hans Holmér tog hand om mordutredningen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?