Skriet från vildmarken

Samtidigt som vi svenskar protesterar mot s­kövlandet av Amazonas, hugger våra egna skogs­bolag ner de sista gammelskogarna på hemma­plan. När varken politiken eller juridiken förmår sätta stopp, står hoppet till några få aktivister b­eväpnade med lupp och satellitkarta.

Visst var det ett mörkare parti med skog, längst ut i kanten av flygfotot? Sebastian Kirppu vred och vände på det utskrivna A3-dokumentet, som hade veckats i omgångar efter att ha legat i sidfickan på hans fältbyxor. Han ryckte i kanterna för att släta ut det så gott det gick och svepte med pekfingret över den norra delen av kartan, som täckte en näst intill outforskad del av de värmländska utmarkerna, bara tio kilometer från den norska gränsen.

Sebastians skjortrygg var klibbig av svett och nacken prickig av ihjälslagna myggor. Förutom myggornas svaga inande och det slurpiga ljudet från de kraftiga vandrarkängorna som sjönk ner i skogsmyren var den massiva skogen knäpptyst. Närmaste samhälle, Höljes, ger egentligen bara ljud ifrån sig när det är älgjakt eller då Finnskoga Motorklubb håller sina rallycrosstävlingar.

Det var den andra veckan i juli 2001. Sebastian Kirppu arbetade som projektanställd på Länsstyrelsen i Värmland. Hans uppdrag var glasklart: att inventera skogen söder om Havsvallan, en brunfärgad å som rinner ut i den uppdämda Höljesjön som ingår i Klarälvens vattensystem. Ett fint skogsområde skulle avsättas som naturreservat och Sebastian skulle dra dess gränser.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #22 (13 oktober 2011) och är skriven av .