Tre män och en dröm

För femton år sedan började indiepopbandet Brainpool med ett helt skruvat projekt: en rock­­opera. Nu ska de ta den till Broadway.

I korsningen av Åttonde avenyn och 37:e gatan råder kaos. Alla New York-klichéer verkar ha samlats på en och samma fläck: en man skriker i ett gathörn, pretzelvagnar kränger torra kringlor, turister som rör sig alldeles för långsamt får fnysningar från de världsvana stadsborna, neonskyltarna glänser, taxibilarna tutar och det ryker till och med ur en gatubrunn. Då hörs stadens främsta soundtrack: sirenerna från en brandbil. Som en av de där tröga turisterna känner jag hur pulsen stressar på: »Hur fan ska det här gå till?« Men trafiken skingrar sig smidigt och brandbilen tar sig snabbt igenom innan bilarna slingrar in sig i varandra igen.

Sexton våningar upp i hus nummer 520 pågår liknande scener. När hissdörrarna öppnas är det som att stiga in i Villa Villerkullas växthus. Väggarna är målade i olika klara pastellfärger, i taket hänger blommor av kräppapper och kulörta ljusslingor. Korridorerna pryds av affischer från olika Broadwaymusikaler och reklam för tandkosmetik som före detta Fröken Italien leende rekommenderar. Från rummen hörs utrop och arior. En skylt utanför »Rum P« meddelar att den är bokad av Shakina Nayfack för »Junk A Rock Opera«. Därinne råder en kakafoni av ljud. En ung man i nördglasögon och t-tröja med ET-tryck spelar en melodi på pianot när en annan ung man i lika nördiga glasögon kommer in med mat och kaffe från Dunkin’ Donuts som han ställer på pianot, precis ovanför en skylt som undanbeder mat och dryck på pianot. Från sin plats i ena hörnet ropar regissören Shakina ut instruktioner till vem som än vill lyssna medan hon stirrar på sin dator. En kvinna i håliga jeans utbrister: »Oh my God! Oh my God! Oh my God! Oh my God!« när hon får syn på en annan tjejs batikmönstrade strumpor. Bredvid dem stirrar en blond man med seglarbratstil intensivt på en läsplatta medan han sjunger i falsett. Utan någon som helst signal börjar hela ensemblen att köra i stämmor till hans operasång medan de går runt och pysslar med annat. En imponerande ordning i kaoset.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #44 (20 maj 2015) och är skriven av .