Vinbonde i motvind

Det nordiska köket har gått från bortglömt till världsledande. Men på en punkt ligger Norden fortfarande efter. Det försöker den danske naturvinsmakaren Daniel Milan ändra på.

Följer man väg 6 i sydvästlig riktning från Helsingör i ungefär en kvart, och sedan svänger av söderut på den trånga byvägen Veksebovej, kommer man snart att råka på ett vattentorn som hovrar likt ett grått betong-ufo över de själländska fälten. Vid en första anblick är det svårt att hitta något annat avvikande med platsen, som ser ut att bestå av samma uppodlade åkrar som breder ut sig över resten av ön. Men synar man den lite närmare upptäcker man snart att det nedför den kulle där vattentornet står löper långa, prydliga rader av vajerförsedda stålpelare där tusentals vinrankor klamrar sig fast.

Här har den 38-årige Köpenhamnsbon Daniel Milan försökt odla vin sedan 2007, då han planterade vinstockar på en hektar av sina föräldrars mark. Vinodling i sig är inget ovanligt på dessa breddgrader – det finns massvis med hobbyodlare i såväl Danmark som Skåne, och även ett antal större aktörer. Men Milan försöker inte bara göra vin, han vill göra naturvin. Det vill säga vin som det gjordes före industrialiseringens intåg: utan bekämpningsmedel och gifter, och dessutom utan tillsatser som svavel, socker, industrijäst och olika E-nummer. Detta trots att det, som Milan själv säger, är »två grader för kallt« för att odla vin på ­Själland – han behöver egentligen all hjälp han kan få av olika moderna knep.

När jag besöker hans vinodling den första veckan i mars känns det långt mer än två grader för kallt: det är två plusgrader och himlen ligger som en grå rökridå över fälten. Från skyn faller stora, slaskiga snöflingor som smälter i samma stund som de når marken. Daniel Milan, iklädd ett rustningsliknande regnställ och beväpnad med en sekatör, hälsar muntert och synar flinande min klädsel – mössa, halsduk, jeans och knälång rock – uppifrån och ner.

Annons

– Jag har ordnat snö åt dig!

Det är årets första arbetsdag på vinodlingen och rankorna ska beskäras. De blir då lättare att arbeta med under resten av året och ger dessutom större framtida skördar. Utspridda längs gångarna står Daniels mamma, pappa och bror; de klipp­er metodiskt av gren efter gren från rankorna. Också jag blir utrustad med en mindre kvistsax samt ett par blommiga trädgårds­handskar i tyg, och instrueras av Daniel att rensa bort de avklippta kvistar som fortfarande klänger sig fast vid stållinorna.

Medan han snabbt och effektivt arbetar sig framåt genom att bedöma vilka två av ungefär tio gren­ar på varje ranka som ska bevaras, kämpar jag med att slita loss de beniga kvistar som surrat sig fast vid stålspaljéerna. Vinden viner rakt ­genom min rock, mina skor täcks snabbt av lera och tyghandskarna blir genomblöta av det snöblandade regnet. Efter bara tio minuter är mina händer så stelfrusna att jag inte längre klarar av att hålla saxen.

Samtidigt som jag försöker värma mig med en åkarbrasa funderar jag över hur långt ifrån mina föreställningar om vinmakeri det här egentligen är. Trots årstiden hade jag på något sätt ändå för­väntat mig att möta en liten soldränkt fransk vinidyll. Jag såg framför mig människ­or som arbetade i t-tröjor och shorts, inte påpälsade stackare som huttrad­e i isande regn. Och även om min drömbild förstås var helt orealistisk, är den ändå sprungen ur en självklarhet: vin­druvor behöver sol och värme för att i slutändan bli ett gott vin.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?