Kimmo Rumpunen är utbildad hortonom och gjorde sitt examensarbete på Balsgård 1989 innan han anställdes vid SLU 1991. »Jag är född på en gård i sydvästra Småland, så odlandet har varit naturligt för mig från början.«

»Vi skulle kunna leverera en bra sort vart femte år«

Samtidigt som regeringen med en ny livsmedelsstrategi vill att landet ska bli mer självförsörjande lägger Sveriges lantbruksuniversitet ner sitt centrum för frukt- och bärförädling i Balsgård. Äppelforskaren Kimmo Rumpunen ifrågasätter logiken.

Bara en fjärdedel av de äpplen vi konsumerar är producerade i Sverige. Varför är det så?

– Vi odlar helt enkelt för lite äpple och behöver bättre sorter. Vi har tagit in många nya söderifrån som inte är anpassade till vårt klimat. De är värmekrävande och blommar tidigt, vilket allt oftare leder till frostskador på grund av klimatförändringarna. Dessutom har man historiskt här varit mer inriktad på att producera äpplen för säsongen, varför äldre sorter som odlas inte heller har tillräckligt goda lagringsegenskaper. Det skapar osäkra förhållanden för odlarna.

Vad kan äppelförädling göra för skillnad?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #87 (25 juli 2022) och är skriven av .