Bara en fjärdedel av de äpplen vi konsumerar är producerade i Sverige. Varför är det så?
– Vi odlar helt enkelt för lite äpple och behöver bättre sorter. Vi har tagit in många nya söderifrån som inte är anpassade till vårt klimat. De är värmekrävande och blommar tidigt, vilket allt oftare leder till frostskador på grund av klimatförändringarna. Dessutom har man historiskt här varit mer inriktad på att producera äpplen för säsongen, varför äldre sorter som odlas inte heller har tillräckligt goda lagringsegenskaper. Det skapar osäkra förhållanden för odlarna.
Vad kan äppelförädling göra för skillnad?
– Vi kan ta fram sorter som både har bra egenskaper vad gäller smak och textur och kan lagras länge. Lagringsdugligheten sitter i äpplets gener, som påverkar hur tidigt mognadsprocessen triggas igång. I förädlingen korsar vi sorter som inte triggar den processen så snabbt. Då kan odlarna förse marknaden med äpplen under hela året, vilket skulle stärka deras ekonomi och möjliggöra investeringar i nya odlingar och lager. Förädlingen kan också ge äppelsorter som är mindre värmekrävande, blommar senare och mognar tidigare. Det gör odlingen säkrare och ger en jämnare och högre avkastning. Dessutom gör förädlingen odlingen mer miljövänlig och hållbar. Eftersom motståndskraften ökar mot sjukdomar som mjöldagg, skorv och fruktträdskräfta avtar behovet av kemiska bekämpningsmedel.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.