»Att vara tillbakadragen och blyg ger ingenting«

Han driver tre restauranger, ger ut kokböcker, satsar på en internationell karriär – och släpper nu en ny TV-serie. Filter frågade Niklas Ekstedt om ju fler soppor ger en desto sämre kock.

Hinner du med att vara på dina restauranger?

– Jag är där hela tiden. Ibland kan det handla om att besöka någon av restaurangerna i en timme – testa lite grejer, prata lite, ta några bilder – och sedan dra vidare till nästa. Ibland blir det kris någonstans, och då hoppar jag in och kör en helkväll där. Det gäller att hela tiden kontrollera att allt håller, etiskt såväl som kvalitetsmässigt. Jag är mer som en ansvarig utgivare än en skribent.

Många kockar har i dag ikonstatus och lockar restaurangbesökare som vill få en glimt av just dem i köket. Men allt som oftast möts de av besvikelsen att kocken är på typ en föreläsningsturné någonstans.

Annons

– Med ganska stor sannolikhet är det så. Många kockar är otroligt upptagna. Men det där är egentligen inte något nytt – jag tror inte det satt några besökare på Stallmästaregården på 50-talet och förväntade sig att Tore Wretman faktiskt lagade maten varje kväll.

Restauranger, kokböcker, TV-serier, internationella gästspel och promotionsturneér … Finns det någon risk med att bre ut sig själv så tunt?

– Haha! Fan vad mycket det låter när du säger så. Men, självklart. Historien har visat gång på gång att korthus faller ihop om man bygger dem för högt. Jag får massor av förfrågningar om olika jobb och samarbeten, och varje gång gäller det att tänka efter: Kan jag stå för det här? Hinner jag lägga tillräckligt med tid på saken? Men just nu känns det som att jag har kontroll över saker och ting.

Riskerar du inte att överexponera dig själv?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?