Deppigt. »En person i filmen har ­repliken: ›Vad finns det i livet förutom att äta, sova, dö?‹ Man jobbar för att kunna äta gott och, efter att ha ätit så sover man för att kunna gå upp och jobba. Och plockar man bort jobba, som är ens identitet, vad återstår då?«

»Där fick du, din jävel«

Hennes debutfilm togs ut till Venedigfestivalen och har snart biopremiär. Här berättar Gabriela Pichler varför Äta, sova, dö är en hämnd på den svenska medelklassen.

Filmen Äta, sova, dö handlar om en tjej med invandrar­bakgrund som bor på den skånska landsbygden. Det ligger väldigt nära din egen uppväxt.

– Jag är född i Flemingsberg i Huddinge, och sedan flyttade vi ned till Örkelljunga i Skåne när jag var åtta. Flemingsberg var väldigt invandrartätt, och man kände sig som en i mängden. Men i Örkelljunga fanns det knappt några invandrare alls. Min pappa är från Österrike och min mamma kommer från Bosnien, så där blev man helt plötsligt konstig. Då slog jag om, från en dag till en annan bytte jag dialekt, och sedan dess har jag haft någon sorts anpassningsnoja.

Hur menar du?


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?