Under sin tid på Rothera skrev Anne Elina Flink färdigt en fantasyroman om piratkaptenen Electra som älskar att supa, slåss och ligga runt. »Jag har haft grundberättelsen i huvudet sedan jag var typ tolv år. Jag har många likheter med Electra. Hon är som en ondare version av mig.«

»De försökte jaga och bita oss varje dag«

Trött på social distansering? Anne Elina Flink uthärdade nyligen 18 isolerade månader på en forskningsstation i Antarktis.

Den brittiska basen Rothera är några insnöade plåtskjul 163 mil fågelvägen från närmaste stad. Vad gjorde du där?

– Under sommarsäsongen kommer många forskare till Antarktis, och jag var ansvarig för deras säkerhet ute i fält. Bland annat campade jag i 1,5 månader på King George Island tillsammans med en paleontolog som letade efter fossiler. Innan vi åkte lärde jag henne att sätta upp tält, att använda stegjärn när man går på snö och is, och att använda rep på glaciären. Det var bara hon och jag på ön – så hon behövde också ha baskunskaper i glaciärräddning ifall jag hade ramlat ner i en spricka. På stranden där vi tältade var det jättemånga sjölejon och tusentals sjöbjörnar, eller pälssälar som de också kallas.

Sjöbjörnar?


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?