»De tror en Karl Marx sitter däruppe och bestämmer«

SVT:s politiska satirprogram Svenska nyheter har kallats allt från »tvångsfinansierad vänsteraktivism« till »regimmedias propaganda«. Komikern Sandra Ilar förklarar varför det är fel.

Att ett satirprogram i public service anklagas för att ha slagsida åt vänster känns inte helt oväntat. Har ni haft den diskussionen i bakhuvudet när ni gjort Svenska nyheter?

– Kanske har vi undermedvetet velat motbevisa att vi är något vänsterprogram. Vi i redaktionen funderade på att göra en kartläggning över hur vi faktiskt skämtade om partierna. Det hände inte, men jag tror absolut att vi har sparkat mest åt vänster. Det är ju de som sitter i regeringen, de som har makten. Vi som gör programmet identifierar oss heller inte som vänstermänniskor.

Ert mest uppmärksammade inslag Skolko – en hemsida där föräldrar kunde ställa sina barn i kö till landets samtliga friskolor – älskades av vänstern, medan högern tyckte att det var en attack mot friskolorna.

Annons

– Tittar man på inslaget lyfter vi ju fram att folk vill ha sina barn i friskolor för att de bara ser fördelar med det. Vi är inte mot friskolor. Däremot ville vi peka på snedvridningen bland eleverna: de som är välinformerade får förtur, och det är oftast de som har högutbildade, svenska föräldrar. Vi ville därför göra det enklare för alla att ställa sig i kö. Kritiken blev mycket större än vi trott, men det gjorde också inslaget mycket mer lyckat.

Har ansvarig utgivare på SVT aldrig lagt sig i vad ni gör?

– Nej, de har faktiskt varit helt underbara. Det talas om att SVT är ett sådant PK-vänstermonster, men efter att ha varit där och jobbat förknippar jag nästan sådana påståenden med foliehatt. Jag blir nästan lite rädd för alla konspirationsteorier, att man verkar tro att det sitter en Karl Marx däruppe och bestämmer. Redan innan första programmet sändes började folk twittra att det var ett PK-program.

Kan man se någon skillnad i hur högern respektive vänstern reagerat på programmet?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?