»Rinkeby har varit ett segregerat ­samhälle i decennier. Jag gjorde ­nyligen ett reportage på SVT om språk­nivån bland sexåringar, och hälften av barnen ligger efter trots att många är födda i Sverige.«

»Det är en form av radikalisering«

Konflikten mellan gängen Shottaz och Dödspatrullen är en av de blodigaste i svensk kriminalhistoria. I en ny bok benar ­journalisten Diamant Salihu upp historien.

Hur började den här schismen?

– En grupp tonåringar i Rinke­by, det var några års skillnad mellan dem, struntade i skolan och begick allt grövre brott tillsammans. Den tändande gnistan var en grov stöld mot Forex i Täby 2015, några av de yngre i kompisgänget blev kränkta för att de inte fått vara med. En av dem som genomfört kuppen blev misshandlad och sköts i ryggen när han försökte fly; 29 timmar senare blev en som påstods ha varit med vid mordet själv ihjälskjuten. Föräldrar och religiösa ledare ville förhindra att våldet trappades upp och såg till att killarna begravdes på samma dag, bredvid varandra. De som anklagades för det första mordet portades från Rinkeby och det var lugnt i 1,5 år. Sedan återvände de och två bröder sköts ihjäl på Café Mynta inför massor av vittnen.

Då jobbade du på Expressen.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?