»Det är helt omöjligt«

Hon ansvarar för »den största enskilda infrastruktursatsningen i modern historia«. Så hur ska infrastrukturministern Anna ­Johansson säkerställa att höghastighetstågen börjar rulla?

I bästa fall kommer de första etapperna på den nya höghastighetsbanan att byggas under den här mandatperioden. Säg att det sedan blir regeringsskifte och att din efterträdare inte alls är lika intresserad av snabbtåg. Vad händer då?

– Det vet vi ju inte riktigt. Och ibland finns det en önskan hos en del: »Kan ni inte bara sätta er runt ett bord och komma överens om precis allting?« Det kan man ju tycka. Men vad har det då för betydelse vad människor röstar på? Ett demokratiskt system ­bygger ju på att ens röst påverkar hur politiken faktiskt utvecklas. Annars kan man lika gärna strunta i allmänna val. Men det finns några områden som dels har väldigt långa planeringshori­sonter och dels handlar om ­väldigt mycket pengar, där det krävs en stabilitet över tid.

Som infrastruktursatsningar?

Annons

– Jag skulle säga att det är en sådan fråga, ja. Där behöver man kanske inte vara överens om varje växel, men det är bra att ha en samstämmighet över block­gränserna under åtminstone en tioårsperiod.

Är det så, då?

– Det var ju den tidigare regeringen som påbörjade arbetet med höghastighetsbanorna. Jag upplever inte dem som en politisk stridsfråga, utan det finns en bred parlamentarisk uppslutning. Det är helt omöjligt att tänka sig en situation där man bygger en del och sedan tvärbromsar bara för att Sverige har bytt politisk majoritet. Och sedan börjar igen fyra år senare. Det blir ju en extrem ryckighet, och det vore ett väldigt oansvarigt sätt att hantera skatte­betalarnas pengar.

Japan byggde höghastighetsbana mellan Tokyo och Osaka på 60-talet. Fågelvägen är det ungefär lika långt som mellan Stockholm och Göteborg. Det tog bara fem år. Varför måste det ta så mycket längre tid i Sverige?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?