»Det är så himla onödigt«

Rapsolja genererar enorma mängder proteinrika rester som slumpas bort till djurmatsindustrin. Det vill livsmedelsforskaren Karolina Östbring ändra på.

Hur föddes idén om raps som människomat?

– Jag arbetade på min avhandling om spenatprotein när min handledare vid Lunds universitet insåg att det har samma uppbyggnad som oleosin. Det är ett protein som finns kvar efter att man har pressat ut rapsoljan ur rapsfröet, en rest som liknar knäckebröd. Vår första idé var att tillverka emulgeringmedel, eftersom de vanligaste görs av ägg, mjölk och soja – tre livsmedel som många är allergiska mot. Få är däremot allergiska mot raps. Men så kom vi på – varför inte bara äta upp alla proteiner i en klump?

Raps innehåller ett ämne som är giftigt för människor – hur blev ni av med det problemet?


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?