»Det är så himla onödigt«

Rapsolja genererar enorma mängder proteinrika rester som slumpas bort till djurmatsindustrin. Det vill livsmedelsforskaren Karolina Östbring ändra på.

Hur föddes idén om raps som människomat?

– Jag arbetade på min avhandling om spenatprotein när min handledare vid Lunds universitet insåg att det har samma uppbyggnad som oleosin. Det är ett protein som finns kvar efter att man har pressat ut rapsoljan ur rapsfröet, en rest som liknar knäckebröd. Vår första idé var att tillverka emulgeringmedel, eftersom de vanligaste görs av ägg, mjölk och soja – tre livsmedel som många är allergiska mot. Få är däremot allergiska mot raps. Men så kom vi på – varför inte bara äta upp alla proteiner i en klump?

Raps innehåller ett ämne som är giftigt för människor – hur blev ni av med det problemet?

Annons

– Ja, glukosinolat är den stora anledningen till att raps inte har använts för mänsklig konsumtion, eftersom det ger sig på sköldkörteln och kan orsaka struma. Men med förädling och förbättrad teknik går det att filtrera ner glukosinolatet till nivåer som är lämpliga för livsmedel.

Hur ser den ekonomiska potentialen ut?

– Skämtar du? Av tre kilo rapsfrön blir det ett kilo olja och två kilo pressrester. Det finns alltså enorma berg av rapsfrökaka på stallbackarna som säljs som djurmat för två kronor kilot, ungefär en tiondel av vad kött säljs för. Trots att det innehåller 30 procent protein och kött bara 18 procent. Om man lägger sig ungefär på hälften av vad kött säljs för skulle alltså bonden kunna få mycket bättre betalt och konsumenter skulle kunna köpa en riktigt prisvärd vegetabilisk proteinprodukt. Bara från den lilla gård i Skåne där vi hämtar vår rapsfrökaka får de ut 3 000 ton per år. Av det proteinet skulle man kunna göra 245 miljoner rapsköttbullar med samma proteinhalt som Mamma Scans köttbullar.

Är det gott, då?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?