»Det går inte att komma på unika historier«

Efter skräckromanerna Färjan och Hemmet är Mats Strandberg tillbaka med ännu en supertydlig idé: Slutet – en bok som följer två ungdomar de sista veckorna innan en komet utplånar allt mänskligt liv.

Du har sagt att dina idéer ofta kommer till dig genom en »förlösande« ingrediens. Hur var det den här gången?

– Det var snarare en kombination av flera saker. Dels har jag alltid tyckt om tankeexperimentet: »Om vi visste precis hur lång tid vi hade kvar att leva, hur skulle det påverka våra livsval?« Dels älskar jag katastroffilmer, trots att de är pajiga och fyllda av sunkiga könsroller. Men där följer man alltid de amerikanska hjältarna som ska rädda världen. Jag saknade det andra perspektivet. Vad händer med de vanliga människorna? När slutar pengar ha betydelse? Vad händer om sex och droger upphör att ha långtgående konsekvenser? Vad händer om ens första kärlek också blir ens sista? Det började egentligen med den premissen, och sedan växte det.

Hur vet du att en idé är bra?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #64 (24 september 2018) och är skriven av .