»Det går inte att komma på unika historier«

Efter skräckromanerna Färjan och Hemmet är Mats Strandberg tillbaka med ännu en supertydlig idé: Slutet – en bok som följer två ungdomar de sista veckorna innan en komet utplånar allt mänskligt liv.

Du har sagt att dina idéer ofta kommer till dig genom en »förlösande« ingrediens. Hur var det den här gången?

– Det var snarare en kombination av flera saker. Dels har jag alltid tyckt om tankeexperimentet: »Om vi visste precis hur lång tid vi hade kvar att leva, hur skulle det påverka våra livsval?« Dels älskar jag katastroffilmer, trots att de är pajiga och fyllda av sunkiga könsroller. Men där följer man alltid de amerikanska hjältarna som ska rädda världen. Jag saknade det andra perspektivet. Vad händer med de vanliga människorna? När slutar pengar ha betydelse? Vad händer om sex och droger upphör att ha långtgående konsekvenser? Vad händer om ens första kärlek också blir ens sista? Det började egentligen med den premissen, och sedan växte det.

Hur vet du att en idé är bra?

Annons

– Inte mer än att jag kommer på en idé som jag går igång på. Jag gillar enkla idéer som man kan fylla med så mycket som möjligt: vampyrer på en Finlandsfärja, demonisk besatthet på ett äldreboende eller en kärlekshistoria med jordens undergång som fond. Historier som innebär en fantastisk arena men samtidigt är så tydliga att de begränsar mig.

Slutet

Boken utspelar sig i en svensk småstad och följer de två 17-åringarna Simon och Lucinda de sista veckorna innan en komet beräknas kollidera med jorden. Simon och Lucinda har inget gemensamt fram till dagen då en person som står dem båda mycket nära försvinner spårlöst. De blir besatta av att ta reda på vad som hänt – men klockan tickar.

Behöver du en stark idé för att komma igång med skrivandet?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?